Judith Toff

"... een prachtige stem ... met een heel mooi timbre ... "

Laurens Eijsink, Amsterdam

"... Judith Toff was een heel aannemelijke Conception in l'Heure Espagnol van Maurice Ravel ... "

G.S.de Bossan, juli 1941

Judith Toff, mezzosopraan

De joodse mezzosopraan Judith (officiëel Judik) Tof was afkomstig uit Veendam (geboren 13-09-1907). Ze is op 15 juli 1942 getrouwd met Jacob Sluijs, geboren 10-04-1908, voor de oorlog als architect werkzaam. Judith Toff volgde - even als José Candel - haar zangstudie bij Rosa Schönberg in Amsterdam. Later werd zij tevens haar assistente bij het geven van zangonderwijs. Ook volgde Judith Toff de operaklas van Johannes den Hertog aan het Amsterdams Conservatorium, samen met o.a. Greet Koeman, Michel Gobets, Frans Vroons, Theo Baylé en Jo Vincent.

Judith Toff, mezzosopraan

Haar operadebuut maakte zij bij de 'Wagnervereeniging' op 12 april 1934 als Edelknabe in Wagner's 'Tannhäuser'. Dit was een voorstelling ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van deze vereniging en er zongen grootheden mee als Max Lorenz, Heinrich Schlusnuss, Maria Müller, Erna Berger en onze landgenoot Gerrit Visser. Vervolgens zong zij nog in Wagner's 'Lohengrin' (brabantische Edle, Frans Vroons maakte hier zijn debuut als Edelknabe, 7 mei 1936), 'Götterdämmerung' (Norne) en 'Die Walküre' (Siegrune). In Richard Strauss' 'Der Rosenkavalier' als 'adliche Waise' en op 22 juni 1939 als 'Conception' in Maurice Ravel's 'l'Heure Espagnol'. Dit was een voorstelling ter herdenking van de op 28 december 1937 overleden Maurice Ravel

Haar laatste operarollen waren als 'Nicklause' in Jacques Offenbach's 'Les contes de Hoffmann'. Hoffmann werd gezongen door haar joodse collega Michel Gobets. Het waren de voorstellingen van de 'Nederlandse Operastichting' van Johannes den Hertog op 10 januari 1940 en voor de al eerder genoemde 'Wagnervereeniging' op 1 februari 1940.

Judith Toff, mezzosopraan

Op 4 februari 1940 maakte Judith Toff haar debuut bij het Concertgebouworkest. Het was een concert onder leiding van Eduard van Beinum en zij zong uit Massenet's 'Werther' het bekende 'air des lettres' en uit Camille Saint-Saens 'Samson et Dalila': 'Mon coeur s'ouvre à ta voix'. Het zou haar laatste concert zijn. Judith Toff werd samen met haar echtgenoot op 26-5-1943 naar kamp Westerbork gevoerd en op 1-6-1943 op transport gesteld naar Sobibor, waar ze beiden op 4-6-1943 zijn omgebracht.

Uit dit concert:

Massenet, Werther: "air des lettres"

bron: o.a. De Joodse Gemeenschap van Veendam-Wildervank, Muntendam en Meeden van drs. R.C. Hage; José Martin, projectmedewerker 'Een Naam en een Gezicht' - Herinneringscentrum Kamp Westerbork