Sinan Vural

  • Sinan-Vural-04
  • Sinan-Vural-03
  • SinanVuralSynagoge
  • Sinan-Vural-02
  • Turkish/Dutch baritone Sinan Vural
  • Sinan Vural in De Nieuwe Yogaschool

Hoewel bariton Sinan Vural (1965) werd geboren in Ankara, Turkije, woont en werkt hij al vele jaren in Nederland. Ingevolge de gewijzigde bevolkinssamenstelling in de afgelopen dertig jaar rekenen wij Vural daarom tot de Nederlandse zangers. Hij heeft zang gestudeerd in Enschede bij Anne Haenen en in Amsterdam bij Cora Canne Meijer. Hij wordt nu gecoacht door Margreet Honig.

In de afgelopen jaren was hij te horen in Dido ile Aeneas (H. Purcell/F. Merkies), en de jeugdopera’s Romeo en Zeliha en Sneeuwwit (F. Merkies) bij Holland Opera, en in de zomerproductie Stuyvesant Zero (Caroline Ansink) bij Opera Spanga. In eerdere seizoenen zong hij de rollen Malatesta in Don Pasquale (Donizetti), Belcore in L’Elisir d’Amore (Donizetti), Rodolfo in La Sonnambula (Bellini), Prospero in The Tempest (Purcell/Chiel Meijering), Grimbald in King Arthur (Purcell), Sorcerer in Dido and Aeneas (Purcell), Guglielmo in Così fan tutte (W.A. Mozart), Pimpinone in Pimpinone (Telemann), Polypheme in Acis and Galatea (Händel). Ook maakte hij een uitstapje en speelde als operazanger in de succesvolle muzikale komedie Lichtjes in je Ogen van Haye van der Heyden.

Dit seizoen zingt hij in de operaproductie Don’t Look Back-Underground gebaseerd op Orfeo (C. Monteverdi) bij Holland Opera, de rol van Escamillo in Carmen (Bizet) bij de zomerproductie van Koor Lokaal in Haarlem en de rol van Delirio in L’Opera Seria (F. L. Gassmann) bij Opera Nijetrijne.

Hij is vaak als solist te horen in het oratoriumrepertoire en geeft regelmatig liedrecitals, met een voorkeur voor Frans repertoire. Eind 2011 kwam zijn CD uit met het integrale liedoeuvre van Arthur Honegger i.s.m. sopraan Claudia Patacca en pianist Nicholas Ross.

Met ingang van september 2014 is Vural hoofdvakdocent zang bij het Fontys Conservatorium in Tilburg.

Van Krill tot Wagenaar

Op 8 februari 2014 maakte 401DutchDivas een registratie van wederom een unieke uitvoering met Sinan Vural in een hoofdrol. Hij trad namelijk aan voor de uitvoering van Jung Sigurd, een cantate van Carl Krill (1846-1927) in het bijzijn van Krills kleindochter Margareth Krill. Daarna volgde Johan Wagenaars De schipbreuk met de koren AUK en Vocaal Ensemble Frascanti, in de Dominicuskerk te Amsterdam. Was Vuraln ons in Stuyvesant Zero al opgevallen, zo maakte hij nu indruk door zijn rolidentificatie en zijn overtuigende optreden in dit helaas zelden gehoorde repertoire. Johan Wagenaars scenische cantate De schipbreuk is namelijk een kostelijk meesterwerkje van krap een uur, geschikt voor volwassenen en andere kinderen. Krills fraaie cantate Jung Sigurd is een volbloed romantische compositie van een genaturaliseerd Duits/Nederlandse componist.

Meer informatie: www.sinanvural.nl