Ernest van Dyck

Ernest van Dyck

Ernest Marie Hubert van Dyck werd op 2 april 1861 geboren te Antwerpen. Hij was aanvankelijk als jurist werkzaam, maar nadat zijn zangkwaliteiten ontdekt waren nam hij zangles bij St. Yves Bax te Parijs en werd tevens medewerker van het blad La Patrie, trad voor het eerst op bij de Lamoureux concerten en werd ineens vermaard heldentenor, toen hij in 1886 uitgenodigd werd in Bayreuth de titelrol in Wagner's opera Parsifal te zingen. Van 1888 tot 1899 was hij aan de hofopera van Wenen verbonden. Na 1901 was hij vaste gast bij de Wagneruitvoeringen te Parijs, gedurende vier jaar zong hij bij de Metropolitan Opera te New York en van 1901 tot 1907 zong hij in Covent Garden.

Het eerste optreden van Van Dyck in Nederland vond plaats in de Groote Schouwburg van Rotterdam op 15 september 1887. Het was in Lohengrin, een uitvoering van de Hoogduitsche Opera. Voor ditzelfde gezelschap trad hij - eveneens in Lohengrin - in 1888 en 1889 eveneens op. Op 19 november 1903 trad Van Dyck - en weer als Lohengrin - op voor het Theatre Royal Francais de La Haye. Vanni-Marcoux zong tijdens deze productie de rol van Le roi Henri (Heinrich der Vogler). Op 2 januari 1904 volgde Tannhauser, op 16 april van dat zelfde jaar Werther van Jules Massenet en op 11 mei 1904 als laatste nogmaals Lohengrin. Die laatste voorstelling was een uitvoering onder auspiciën van de Wagnervereeniging.

Ernest van Dyck and Amalia Materna as Parsifal and Kundry, Bayreuth 1889.
Ernest van Dyck en Amalia Materna als Parsifal en Kundry, Bayreuth 1889.

Ernest van Dyck, left as Lohengrin, right as Des Grieux (Manon) Ernest van Dyck, left as Lohengrin, right as Des Grieux (Manon)
Ernest van Dyck, links als Lohengrin, rechts als Des Grieux (Manon)

Ernest van Dyck

Gedurende enkele jaren was hij schouwburgdirecteur te Parijs waar hij in 1914 als Parsifal afscheid nam van het toneel en zich nog voornamelijk aan het geven van zangonderwijs wijdde. Ernest van Dyck was gehuwd met een zuster van Frans Servais (1846-1901, componist, dirigent, o.a. bij de Munt). Verder verzorgde hij onder meer een vertaling van Lohengrin in het Frans, schreef enkele drama's en een ballet, Carillon op muziek van Jules Massenet.

Ernest van Dyck overleed op 31 augustus 1923 te Berlaar, een plaats nabij Antwerpen.

Jules Massenet, uit Werther: "Pourquoi me réveiller", 1903

Externe links: