Han le Fèvre

Han le Fèvre, tenor

De tenor Hendrikus, Franciscus, Adam (Han) Le Fèvre werd geboren in Amsterdam op 30 december 1912. Reeds als koorknaap trok zijn uitstekende stem de aandacht. Hij studeerde zang op het Amsterdams Conservatorium bij Jaap Stroomenbergh en Coby Riemersma. Hij trad in zijn succesvolle loopbaan in binnen- en buitenland op, zowel in grote oratoriumuitvoeringen als in recitals.

Gedurende de oorlogsjaren, 1940-'45 was Han Le Fèvre lid van Felix de Nobel's ensemble het Nederlands Kamerkoor. Maar in mei 1943 maakte de Duitse overheid bekend dat alle mannen van 18 tot 35 jaar zich moesten melden voor tewerkstelling - Arbeitseinsatz - in Duitsland. Daar Felix de Nobel goede kontakten had met Jan Goverts, de nazi-gezinde leider van de Kultuurkamer wist hij twee tenoren - Han Le Fèvre en Jan Laarveld - van deze Arbeitseinsazt te vrijwaren. Een citaat uit een brief:

" ... der Ausfall von zwei der besten Sänger wird den Gnadenstosz für diesen prächtigen Chor bedeuten [ ... ] Jeden Sänger ist unersezlich ... " De aanvraag werd positief beoordeeld, beide zangers mochten blijven.

Han le Fèvre, tenor Han le Fèvre, tenor

Na de oorlog trad Han Le Fèvre als solist op in o.a. Bach's Weihnachtsoratorium, met het Concertgebouw Orkest onder Hein Jordans in 1949. Medesolisten: Jo Vincent, Annie Hermes en Hermann Schey. In Mozart's Mis in C. KV 317 - Krönungs Messe - onder Jean Fournet in 1950, eveneens met het C.O. , medesolisten Jo Vincent, Roos Boelsma en Leo Ketelaars en in Bach's Mattheus Passion in 1951 wederom onder Hein Jordans met het C.O. Bij deze uitvoering waren de medesolisten de Engelse tenor Peter Pears als Evangelist, Laurens Bogtman als Christus, Jo Vincent, Annie Hermes en Leo Rommerts. Verder optredens voor de radio: voor de KRO in de opera Orpheo ed Euridice van Gluck o.l.v. A.Wolff, (opname 21.11.1964) en in een Jubileum-concert op 30 maart 1968 van De Stem des Volks in de grote zaal van het Concertgebouw te Amsterdam o.l.v. Antoon Krelage (radio-opname VARA).

Op 27 december 2008 is Han Le Fèvre in Haarlem overleden op een leeftijd van bijna 96 jaar. Hij is te ruste gelegd op het parochiekerkhof van de H. Bavokerk aan de Herenweg 88 te Heemstede.