To van der Sluys

To van der Sluys, sopraan

Luisterende naar de eerste van de 10 cd's, uit de ,,Dutch Masters" box ,,Het Puik van Zoete Kelen", besloot ik om de opnames, die mij bijzonder aanspraken van een vinkje te voorzien. Aaltje Noordewier kreeg het eerste vinkje en de toen voor mij totaal onbekende To van der Sluys, zij bleek een aangename verrassing, kreeg het tweede vinkje.

Uit ongeveer dezelfde periode als Jo Vincent, stamt het eerste optreden van de sopraan To van der Sluys, geboren op 3 oktober 1902 in Amsterdam, een zangeres met zeer bijzondere kwaliteiten. Het gezegde ,, De appel valt niet ver van de boom" is bij haar zeker van toepassing. Zij is de kleindochter van Cornelis van der Linden, de toenmalige directeur van de ,,Nederlandsche Opera", en haar voorliefde voor de zangkunst is geheel naar haar grootvaders aard. Zij studeerde - na haar opleiding op het Lyceum voor meisjes - zang bij haar tante Caroline van der Linden te Amsterdam aan wie zij haar gehele verdere muziekopleiding te danken heeft. Piano studeerde zij bij Ary Belinfante. In 1923 slaagde zij voor het examen middelbaar zang en piano.

To van der Sluys, sopraan

Al snel trok het podium haar aan en sedert die tijd behoort zij tot de veel gevraagde solisten in de grote concerten, passie uitvoeringen en oratoria, later heeft zij zich ook op het terrein van de opera begeven. Met het Concertgebouw Orkest trad zij regelmatig op onder dirigenten als Hubert Cuypers, Eduard van Beinum, Theo van der Bijl, Antoon Krelage, Willem Mengelberg, Anthon van der Horst, Jan van Gilse en ,Clarence Raybould. Zij zong er in werken als: De 2e en 8e Symfonie van Mahler, L'enfant prodigue van Debussy, de Johannes Passion van Bach, diens Mattheus Passion, Cantates van Bach, Ein Deutsches Requiem van Brahms, de Missa solemnis in D gr.t., op. 123 van Beethoven, diens 9e Symfonie, Benedicte van Ralph Vaughan Williams, Te Deum en Hymne an die Nacht van Diepenbrock, Die Lorelei van Liszt, Salve Regina van Rudolf Mengelberg en Les Béatitudes van Cesar Franck.

Ook in het buitenland was zij een graag geziene gast. Zij trad veelvuldig op in Duitsland (Berlijn, onder Furtwängler), Parijs, Brussel, Antwerpen en Zwitserland. Tevens maakte zij deel uit van het ,,Hollandsch Vocaal Kwartet" tesamen met Louis van Tulder, Mia Peltenburg en de bariton Willem Ravelli. Dit kwartet heeft vele vormen gekent: o.a met Jo Vincent, Helene Cals, Evert Miedema, Theodora Versteegh en vrijwel altijd Willem Ravelli. Tevens vormde To van der Sluys een trio samen met Hanna Beekhuis (piano) en Johan Feltkamp (fluit). Later werd zij docente aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Wilma Driessen behoorde tot een van haar leerlingen.

To van der Sluys is overleden in 1992

Cantate BWV 202: Sich üben im Lieden (1939):

Discografie: "Het Puik der zoete kelen", honderd jaar Nederlandse zangkunst. Philips Dutch Masters 464 385-2. Dit is een 10cd set, samengesteld door Hans Kerkhoff uit voornamelijk VARA archieven.