Wiebke Göetjes

Ganz in Pink mit einem Sopran aus Marzipan

".... der Eröffnungspremiere 'Hoffmanns Erzählungen (...) und - Publikumsliebling von der ersten Sekunde an - (...) Wiebke Goetjes, ganz in Pink, mit Blumenreifrock, marzipanernem Sopran und weicher Grazie: Ein Fleisch gewordenes Albumbildchen - die witzige, selbstironische Alternative zur Jammernummer der schwindsüchtigen Antonia."

Traunsteiner Tagblatt, 8. Juli 2003, zu "Hoffmanns Erzählungen"

Tannhäuser, Staatstheater Kassel, 15 februari 2003

" ... Das Ensemble bietet eine geschlossene Leistung. Herausragend Wiebke Göetjes Elisabeth. Wer diese Partie so, dynamisch bis zur stimmlichen Brüchigkeit auskostet, gibt zu erkennen, daß ihr dramatischer Konflikt sich nach innen richtet ... "

Dr. Andreas Bomba

Wiebke Göetjes, sopraan

Wiebke Göetjes werd geboren op 19 juni 1961 in Monnickendam. Haar vader was een operafan (in het bijzonder van Cristina Deutekom) maar overleed toen zij 18 jaar was zonder te weten dat zij ooit zou gaan zingen, en vanaf haar 1e les uitgerekend met Cristina Deutekom vergeleken werd. Haar moeder kwam uit streng calvinistische kringen waar opera uit den boze was/ is, maar bespeelde zelf al het "goddeloze" instrument piano... ipv. orgel.

Aanvankelijk wilde Wiebke pianiste worden en studeerde heel fanatiek van haar 13e tot 17e - natuurlijk veel te kort en veel te laat - en werd zelfs tot het Sweelinck Conservatorium in de vooropleiding toegelaten voor de vakken schoolmuziek/piano. Maar de muziekstudie liet nog even op zich wachten, zij begon een andere studie: lerarenopleiding voor de vakken Engels/ textiele werkvormen.

Voor de schoolmuziekopleiding moest zij echter leren koordirigeren en om dit eerst eens vanuit de andere kant te bekijken ging zij zingen bij de Cantorij van Monnickendam. Hét concert van het jaar was daar altijd de Johannes Passion, en zij was gefascineerd door de solisten. Na 3/4 jaar deed zij toelatingsexamen voor het Conservatorium van Hilversum, bij Maria Rombouts-Suchél en werd aangenomen!

Tijdens haar 2e jaar op het conservatorium - op haar 23e - ontmoette zij de sopraan/docente Marianne Blok en ging zij over naar het Conservatorium van Utrecht, ditmaal voor hoofdvak zang bij genoemde docente. In 1992 behaalde zij daar haar UM diploma en sloot zij de operaklas af. Gelijktijdig deed zij de operaklas van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar zij onder de leiding van Kenneth Montgomery o.a. Lady Billows in Albert Herring van B.Britten, en Leonore in The Long Christmas Dinner van P.Hindemith zong. Sinds haar afstuderen studeert zij bij Cristina Deutekom.

Van 1993 tot 1995 was zij door Joop van de Ende geëngageerd voor de rol van Carlotta Giudicelli in Andrew Lloyd Webber's The Phantom of the Opera, en speelde die rol in 2 jaar zo'n 600 maal. In 1995 werd zij geëngageerd door het Staatstheater van Meiningen, Duitsland, waar zij debuteerde als Aida in de opera Aida van G.Verdi. In de vier jaar die ze daar bleef zong zij vele hoofdrollen in haar stemvak, waaronder: Tosca, Aida, Elisabeth/Tannhäuser, Leonore/Fidelio, Senta/Der Fliegende Holländer, Ariadne/Ariadne auf Naxos, Donna Anna/Don Giovanni, Konstanze/Die Entführung aus dem Serail, Dolly/Sly, en werkte zij samen met bekende regisseurs als: Peter Konwitschny/Aida, Pet Halmen/Tannhäuser en Brigitte Fassbinder/Ariadne auf Naxos.

Na Meiningen te hebben verlaten om als freelance zangeres verder te gaan werd zij geëngageerd door het, tot 4 maal door Opernwelt gekozen Opernhaus des Jahres, Staatstheater Stuttgart om mee te doen in de inmiddels beroemd geworden Stuttgarter Ring der Nibelungen van R.Wagner. Zij zong de rol van Ortlinde in Die Walküre.

In seizoen 2002/2003 is deze produktie door de Duitse televisie en op DVD opgenomen en recentelijk door de zender ARTE uitgezonden.

In seizoen 2000/2001 debuteerde zij met veel succes als Turandot in de opera Turandot van G.Puccini in het Theater van Pforzheim. In het seizoen 2001/2002 zong zij Leonore in de opera Fidelio van L.van Beethoven in het Opernhaus Halle, en was zij te zien en horen in de titelrol van de opera Aida van G.Verdi bij het Volkstheater Rostock. Het afgelopen seizoen 2002/2003 was zij, naast reprises van Aida en Walküre, voor diverse produkties geengageerd bij het Staatstheater Kassel, zij vertolkte de titelrol in de opera Madama Butterfly van G.Puccini en Elisabeth in de opera Tannhäuser van R.Wagner, hiervan een reprise in januari 2004, en vanwege haar geliefdheid was zij speciale gast voor de rol van Madame Dilly in de musical van L.Bernstein.

Wiebke Göetjes als Antonia in Hoffmann's Vertellingen, Hoffmann (Niclas Oettermann)

 

Wiebke Göetjes als Antonia in Hoffmann's Vertellingen, Dr. Mirakel (Wolfgang Glashof)

 

Nogmaals Wiebke als Antonia in Hoffmann's Vertellingen, Festival Immling

Bij het zomerfestival op het bekende Gut Immling am Chiemsee vertolkte zij deze zomer de rol van Antonia in Hoffmann's Erzählungen van J.Offenbach. Voor deze rol kreeg zij de TZ-rose van de Deutsche Tageszeitung voor de Beste Künstlerische Darstellung, en werd zij gekozen tot Publikumsliebling.

In het voorjaar 2004 debuteerde zij bij de Staatsopera in Praag als Abigaille in Nabucco van G. Verdi, en zal zij bij de seizoensopening in september de rol van Turandot in Turandot van G. Puccini vertolken naast Peter Dvorsky's Kalaf.

Naast opera zingt zij ook graag concerten en oratoria, zo maakte zij een tournee met het Philharmonisch Orkest van Halle met de Vier Letzte Lieder van R.Strauss, welke zij reeds eerder in Meiningen had gezongen, zong zij veelvuldig de sopraanpartij in het Requiem van G.Verdi waaronder in het Concertgebouw Amsterdam, en vertolkte zij de solo's in Mahler's 4e Symphonie bij de Vogtland Philharmonie en in Meiningen waar zij ook de 2e Symphonie van Mahler deed.

Met haar begeleider Gilbert den Broeder geeft zij regelmatig Lied- en Opera recitals in binnen en buitenland.

Wiebke Göetjes is net terug uit Praag, waar zij debuteerde als Abigaille aan de Staatsopera van Praag. Het komend seizoen zingt zij daar aan de zijde van Peter Dvorsky (als Kalaf) de rol van Turandot, een rol die zij al in Pforzheim met veel succes vertolkte.

Curriculum Vitae

Naam                 Wiebke Göetjes
Stemsoort           (Jugendlich) dramatische sopraan
Opleiding             Conservatorium Utrecht, DM/UM 1992, zanglerares Marianne Blo
Operaklas            Kon. Conservatorium Den Haag, o.lv. Kenneth Montgomery
Zanglerares         Cristina Deutekom
Masterclasses      Louisa Bosabalian Weimar;Peter Elkus Amsterdam;Mikael Eliassen Amsterdam
Prijzen                "TZ(Tageszeitung) Rose" voor Antonia in Hoffmann's Erzählungen

 

 

 

Staatsopera van Praag

Engagementen :

Staatsoper Praag 2004

G.Puccini Turandot/Turandot (Kalaf: Peter Dvorsky), regisseur Vaslav Veznik

G.Verdi Nabucco/Abigaille, regisseur Karel Nemec

Festival Gut Immling 2003

Jac.Offenbach Hoffmann's Erzählungen/Antonia, regisseur Esther Szabö

Staatstheater Kassel 2002/2003/2004

G.Puccini Madama Butterfly/Cio-Cio-San, regisseur Urs Leicht

R.Wagner Tannhäuser/Elisabeth, regisseur Rosamund Gilmore

L.Bernstein On the Town/Madame Dilly, regisseur Forche

Volkstheater Rostock 2001/2002/2003

G.Verdi Aida/Aida, regisseur Arila Sieger

Open-air Opera Amsterdam 2002/2003/2004

V. Bellini Norma/Norma, concertante uitvoering

G. Verdi I Lombardi/Giselda, concertante uitvoering

G. Verdi Nabucco/Abigaille, concertante uitvoering

G. Verdi Macbeth/Lady Macbeth, concertante uitvoering

Opera Rotterdam 2001

G.Verdi Attila/Odabella, regisseur Jan Bouws

Stadttheater Pforzheim 2000/2001

G. Puccini Turandot/Turandot, regisseur Ernö Weil

Staatstheater Stuttgart 1999/2000 Reprise 2002/2003

R. Wagner Stuttgarter RING, Die Walküre/Ortlinde, regisseur Christof Nel

Staatstheater Meiningen 1995/1999

L. v. Beethoven Fidelio/Leonore, regisseur Peter Seiffert

J.W.v. Goethe Cagliostro/Prima Donna, regisseur Pet Halmen

W.A. Mozart Die Entführung aus dem Serail/Konstanze, regisseur Ingolf Huhn

W.A. Mozart Don Giovanni/Donna Anna, regisseur Ingolf Huhn

W.A. Mozart Die Zauberflöte/Königin der Nacht, regisseur Brigitte Fassbinder

G. Puccini Tosca/Tosca Regisseur Jean Marc Oubrey

R. Strauss Ariadne auf Naxos/Ariadne, regisseur Brigitte Fassbinder

G. Verdi Aida/Aida, regisseur Peter Konwitschny

G. Verdi Luisa Miller/Luisa (concertante uitvoering)

R. Wagner Der Fliegende Holländer/Senta, regisseur Jürgen König

R. Wagner Tannhäuser/Elisabeth, regisseur Pet Halmen

E. Wolf-Ferrari Sly/Dolly, regisseur Bruno Berger-Gorski

Concertrepertoire o.a. :

L.van Beethoven Symphony no. 9, Verschillende orkesten en dirigenten

G. Mahler Symphony no. 2, Orchester Meininger Theater, dirigent Marie Jeanne Dufour

G. Mahler Symphony no. 4 , verschillende orkesten en dirigenten

R. Strauss Die Vier Letzte Lieder, verschillende orkesten en dirigenten, o.a. Marcus Bosch

G. Verdi Messa da Requiem, verschillende orkesten/ dirigenten, Concertgebouw Amsterdam

R. Wagner Wesendonck Lieder, Liederavond met piano

Meer foto's van Wiebke Göetjes