Bert Bijnen

" ... de opvoering was uitstekend voorbereid. Van de solisten maakte Bert Bijnen een overrompelende indruk ... "

Volkskrant, 29-12-1964, De Snoek, opera van Guillaume André

Bert Bijnen, bariton (foto Harbrink)

Bert Bijnen maakte zijn operadebuut bij Opera Forum, de voorloper van de huidige Nationale Reisopera, een gezelschap waar hij gedurende 12 jaar aan verbonden zou blijven. Het debuut vond plaats op 30 oktober 1955 in de Twentse Schouwburg te Enschede met de opera De barbier van Sevilla, waarin Bert Bijnen de rol van Fiorello vertolkte. Hij zou tot en met 1967 aan dit gezelschap verbonden blijven.

Zijn debuut bij de Nederlandse Opera maakte hij op 25 augustus 1961 in de Amsterdamse Stadsschouwburg als Wagner in Faust van Gounod. Hij zou voor beide gezelschappen blijven zingen. Hij vertolkte rollen als Rigoletto, Giorgio Germont (Traviata), Vargas (La forza del destino), Amonasro (Aïda), Nabucco en Renato (Un ballo in maschera) van Verdi; Marcello (Bohème), Bonzo (Butterfly), Scarpia (Tosca) van Puccini; Don Giovanni, Der Sprecher (Die Zaubeflöte), Guglielmo (Cosi fan tutte) en graaf Almaviva (Le nozze di Figaro) van Mozart; Eschenbach (Tannhäuser), Veit Pogner (Die Meistersinger), Donner (Das Rheingold), Holländer (Der fliegende Holländer), Wotan (Die Walküre) en Telramund (Lohengrin) van Wagner.

Verder zong hij o.a. Don Fernando en Don Pizarro in Beethoven's Fidelio, Blauwbaard (Bartok), Boris Godoenov, Escamillo (Carmen), Peter in Hänsel und Gretel, Der Musiklehrer in Ariadne auf Naxos (Strauss), maar ook lichte partijen als Ein Bonze in Viktoria und ihr Husar, Homonay in Der Zigeunerbaron en Ollendorf in Der Bettelstudent.

Bert Bijnen als 'der Musiklehrer' in Strauss' Ariadne auf Naxos, 1971

Bert Bijnen werkte mee aan verscheiden producties in het kader van het Holland Festival. In 1962 als Tereus in Philomela van Hendrik Andriessen, in 1965 als Armand in Jean Lévecq van Guillaume Landré, in 1967 als Plutone in L'Orfeo van Monteverdi en in 1969 als L'empereur in Le rossignol van Strawinsky. Hij trad ook op bij buitenlandse operagezelschappen. Zijn laatste optreden in Nederland was op 13 januari 1973. Hij vertolkte toen de titelrol in Blauwbaards Burcht van Bela Bartok. Een éénacter met slechts twee rollen ... een meesterwerk.Judit werd gezongen door Nelly Morpurgo en de proloog werd gesproken door de acteur Jules Croiset.

Bert Bijnen overleed op 23 september 1973 te Mainz op 51-jarige leeftijd.