IN MEMORIAM Wolter Willemsen (piano)

WolterIMOnlineWolter Willemsen, de spil van ons 401NederlandseOperas project en iemand van wie wij allemaal ontzettend veel hielden is op 18 juni volkomen onverwachts overleden. Mede namens ons zangersteam dat meer dan twee jaar lang heel intens met hem heeft samengewerkt, Barbara Schilstra en Hendrik Vonk, Lilian van de Zande en sinds kort ook Hans de Vries spreken wij onze steun uit aan zijn vrienden en familie. Wolter was hoogbegaafd, in zijn spel kon hij je meenemen naar klankwerelden die wij in al die prachtige muziek zelfs in onze stoutste dromen nooit hadden vermoed. We zouden 8 juli de studio ingaan om het resultaat van twee jaar schaven aan Von Brucken Fock, Jan van Gilse, Jan Brandts Buys en nog wat fascinerende namen vast te leggen. Dat gaat nu helaas niet meer. Dat is ook een klap voor deze Nederandse componisten. Beste Wolter, waar je ook bent, we gunnen je op de grote reis naar het onbekende geen rust maar vooral heel veel mooie muziek en een Bösendörfer.

Wolter Willemsen trad voor het eerst naar voren binnen het 401NederlandseOperas project in 401Concerts 4 "Nederlandse opera's uit de schatkamers van het Nederlands Muziek instituut" in de OBA Den Haag, december 2016. Wolters fijnzinnige spel, zijn absolute gevoel voor tempi en zijn schat aan ervaring in het begeleiden van zangers maakte zowel indruk op publiek en organisatoren. Inmiddels vond in juli 2017 401Concerts 5 plaats, een try-out concert in de Scheveningse Oude Kerk in aanloop naar een serie van circa 50 opnamen uit het Nederlandse Heldentenorrepertoire met heldentenor Hendrik Vonk en sopraan Barbara Schilstra. Uiteraard ontbreken ook de ouvertures en tussenspelen (in pianoreducties) uit al die opera's niet.

In de anderhalf jaar die volgden studeerde ons Amsterdams-Utrechtse team met Wolter enorme partituren in. De complete tweede akte van Von Brucken Focks Jozal, grote stukken uit Jan van Gilses Helga von Stavern, aria's en duetten uit opera's van Charles van der Does, MC Van de Rovvart, Carel Oberstadt enzovoorts. We hebben in een reeks try-out concerten aan deze werken geschaafd en zouden deze op 8 juli 2018 met Wolter, Hendrik, Barbara, Hans de Vries en Anna Hiemstra op viool in de studio van Cantina Vocaal opnemen. Dat zou Wolters artistieke testament zijn geweest, net als het Jan Brandts Buys Festival 21-23 september 2018. Het mag niet zo zijn. We gaan intern nu bekijken hoe we de tientallen opnames die we tussentijds met Wolter en ons vocale team voor 401NederlandseOperas hebben gerealiseerd toch op een tribuut CD kunnen bundelen.

Wolter Willemsen studeerde piano bij Hans de Graaf, en, na het afleggen van het staatsexamen in 1987, bij Thom Bollen, waar hij zich specialiseerde in ensemble-spel en begeleiding. Sindsdien is hij, naast een lespraktijk, met name actief als begeleider van verschillende instrumentalisten en vooral zangers, waaronder Hendrik Vonk, Mirjam Beumer en  Cileke Angenent; met laatstgenoemde nam hij onlangs de CD "stil ogenblik" op, met o.a. onbekende Nederlandse en Tsjechische liederen. Ook speelt hij in het OriOn-trio (mezzo-sopraan, cello en piano), dat zich vooral toelegt op twintigste eeuws werk. Als repetitor is hij betrokken geweest bij verschillende opera-producties. Ook is hij dirigent-pianist van enkele koren.