Max Kloos
Max Kloos werd geboren op 18 december 1884 te Batavia, momenteel Jakarta geheten. Hij studeerde aanvankelijk piano, daarna - toen zijn aanleg bleek - zang. Hij studeerde eerst zang in Nederland, later in Duitsland en Italië, maar alvorens zich als zanger te vestigen, was hij eerst werkzaam als begeleider, organist en muziekleraar. Hij vestigde zich in 1913 voor een jaar in Frankfurt als concertzanger en pedagoog. Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog kwam hij naar Nederland terug en vestigde zich in Hilversum. Hij gaf liederenavonden en trad op in oratoria in binnen- en buitenland. Hij beheerste een groot repertoire, zong vele malen de Christuspartij in de Matthäus Passion en werd gezien als de opvolger van Messchaert. Hij trad op in Parijs (1924 en 1928), in Zürich (1929), in Berlijn (1928), in de Scala te Milaan (1929, Mattheus Pasion) en in Leipzig. In de dertiger jaren begon hij ook met het geven van zangles. Max Kloos blonk uit in werken van Bach, cantates als 'Ich will den Kreutzstab gerne tragen', BWV 56 en liederen van Mahler als zijn 'Kindertotenlieder' en 'Lieder eines fahrenden Gesellen'.
Met het Concertgebouw Orkest zong Max Kloos van Bach o.a. in de 'Mattheus Passion', 'Johannes Passion', 'Mis in A gr.t.', BWV 234, 'Hohe Messe' in b kl.t., BWV 232 en verschillende cantates. Verder zong hij in Brahms' 'Ein deutsches Requiem', Bruckner's 'Te Deum', het 'Stabat Mater' van Schubert, 'Missa pro Pace' van Rudolf Mengelberg, 'La vita nuova' van Ermanno Wolf-Ferrari, 'Weihnachtslieder' van Peter Cornelius, 'Kerstoratorium' van Hubert Cuypers (1873-1960) en de 'De Messias van Händel. Maar vooral in Bach's Mattheus Passion BWV 244.
Hij beëindigde zijn zangcarrière in 1949 om zich geheel aan zijn pedagogische arbeid te kunnen wijden.
Max Kloos is overleden op 7 augustus 1959 te Hilversum op 74-jarigeleeftijd.
Discografie: Philips: cantate van Bach; BWV 211 (met Jan Schipper), Ein 'deutsches Requiem' van Johannes Brahms (met Jo Vincent).
Archive Documents AD 103/4 (2) BWV 57 (met Jo Vincent) Mengelberg Concertgebouw Live performances, 1938-43