GEERT SOENEN - Dirigent

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99

GSBouchardGeertSoenenGeert Soenen, zoon van componist Willy Soenen, begon als trompettist en pianist (hij trad op als solist en in kamermuziek –en orkestverband). Hij schreef enkele composities, maar groeide daarna vooral uit tot een vaste waarde in Vlaanderen als dirigent. Op het Koninklijk Conservatorium te Gent bekwam hij diploma's voor notenleer, muziekgeschiedenis, trompet, geschreven harmonie en piano en een hoger diploma kamermuziek. Zijn opleiding als koor-en orkestdirigent, begonnen bij Rudolf Werthen, genoot hij verder in Nederland aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Den Haag, waar hij les kreeg van o.a. Ed Spanjaard, Jac van Steen en Jos Van Veldhoven, en er het diploma orkestdirectie behaalde.

Tijdens een stage van de Jeune Philharmonie volgde hij een masterclass bij Iván Fischer, dirigent van o.a. het Budapest Festival Orchestra, die in hem "een gevoelig, muzikaal temperament" zag.

Hij werd ook geselecteerd voor de reeks "Jong Talent" van het Festival van Vlaanderen.

Momenteel geeft Geert ook les aan de Hogeschool te Gent, Departement Conservatorium.

Kort retrospect

gs2

Hij verzorgde meerdere creaties, opnames voor radio en CD en waagde zich regelmatig aan cross-over-projecten, maar staat vooral bekend om zijn breed repertoire van symfonische muziek, oratoria, operettes en opera's.

Naast ontelbaar vele koren, dirigeerde hij volgende orkesten: het kamerorkest Amanti dell'Arte (dat hij zelf oprichtte en intussen op vele concerten, o.a. in Vorst Nationaal en de zaal H. Le Boeuf van de Bozar leidde), het Prague Philharmonic Chamber Orchestra, het Symfonieorkest van Vlaanderen, het Jeugd en Muziek Orkest Oost-Vlaanderen, het Apollo Symphonic Orchestra, het Leuvens Universitair Orkest, het Euregion Symphonic Orchestra, het Leuvens Alumni Orkest, het Brussels Festival Orkest en het orkest Arc-en-Ciel. Daarbij werkte hij samen met talrijke koren en ontelbare binnen-en buitenlandse solisten.

Hij was werkzaam als assistent-dirigent van vooraanstaande dirigenten bij De Vlaamse Opera. Hij werkte er samen met Jean-Claude Casadesus, Massimo Zanetti, Donato Renzetti, Arnold Östman en Jos Van Immerseel. In Così fan Tutte had hij ook de leiding over het koor van de Vlaamse Opera.

Langdurige relatie met Lyrica Gent

gs3
Als graag geziene, vaste gast op de Gentse Lyrica-concerten dirigeerde hij niet alleen vele concerten, maar ook vele integrale opera's en operettes. Hoogstwaarschijnlijk is hij daardoor in Vlaanderen de dirigent met het meest indrukwekkende operarepertoire.

Over de uitvoering van het Requiem van Verdi in het Muziekcentrum De Bijloke stond in de Operagazet het volgende te lezen: "Geert Soenen kende de partituur uitstekend en leidde het geheel met veel kleur. Bij het slot gaf het publiek een langdurige, juichende ovatie, die zeker verdiend was."

Over Nabucco: "In het verdere verloop bleef het koor trouwens goed presteren, [...] Dit was uiteraard ook te danken aan de duidelijkheid en de intensiteit waarmee Geert Soenen het geheel leidde".

Over Carmen en Werther: "Nochtans was Geert Soenen de geknipte man die de muzikale teugels heel muzikaal en duidelijk probeerde vast te houden. Alle achting voor deze dirigent."

 

Tijdens de voorbije laatste 3 seizoenen dirigeerde hij o.a. de creatie "Peer Gynt", een nieuwe musical van Willy Soenen, een concert met grote selecties uit Werther van Massenet en Carmen van Bizet, de operette Viktoria und Ihr Husar, Nabucco van Verdi, Die Schöpfung van Haydn, de operette Im Weissen Rössl, meerdere concerten met het JeMOO, het afscheidsconcert voor Hilda De Groote, de opera Edgar van Puccini, Attila van Verdi alsook The Shouting Fence, een groot muzikaal manifest tegen de Palestijnse muur.


Charles Quint wereldpremière

gs4

Op 29 April 2012 dirigeerde Soenen met enorm succes Karel Miry's grand opera uit 1857, Charles Quint, over de stroppendragers van Gent. 401NederlandseOperas.nl maakte daarvan een officiële registratie in coproductie met Lyrica Gent en de zangers, die werd uitgebracht als mp3 download en als verfilming. Hieronder de videotrailer:


CONTACT INFO

Geert Soenen
Mispelbilk 14
9030 B- Gent-Mariakerke
Belgium – België
+32 - (0)9/ 329.61.49
0486/51.80.63
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


DISCOGRAPHY
2012

OFFICIAL DOWNLOAD
Karel Miry: Charles Quint
Grand opéra in 5 Acts.

gs5

Performance location: Gent, De Bijloke
Performance date: April 29, 2012

Performers: Vincent Bertrand* (Charles Quint), Amaryllis Grégoire (Marguerite), Laurent Kubla (Van Ghest), Denzil Delaere (Johan), Thomas Murk (Padilla/Battelier), Opera & Belcanto Chorus L. Soudan conducted by Herman Streulens, Male Choir "De Oudenaardse Zangvereniging" conducted by Hans Van Canneyt, Symphonic Youth Orchestra East-Flanders JeMoo conducted by Geert Soenen. 

Vincent Bertand verving welwillend en met groot succes een zieke collega.

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99
Performance producer: Lyrica Gent
Label: 401DutchOperas.com
© 2012: 401DutchOperas.com/ Lyrica Gent
 
Composer biographyhere


Technical specifications

World premiere recording
High quality MP3 download of digital stereo DAT recording
Recording engineer: 401DutchOperas.com/Hilaire de Slagmeulder
HD film/conversion to mp4
Filmed by: 401DutchOperas.com/RS
Includes full libretto (F/NL)
Includes: 98 page PDF booklet with composer bio, background, plot synopsis (ENG/NL) 
 

gs6
2005

CD BONGIOVANNI
ANTONIO CARLOS GOMES: Missa de Nossa Senhora da Conceicao
LABEL: Bongiovanni GB23662
FORMAT: CD
RELEASE DATE: 10-Jan-2005
ORCHESTRA: Orchestra Jeemoo
CONDUCTOR: Geert Soenen
ARTISTS: Leila Guimaraes (soprano), Lola di Vito (alt), Tiemin Wang (tenor), Paul Claus (bariton)