Cristina Deutekom - biografie

Cristina Deutekom

....het bijzondere aan de stem van Christina Deutekom is dat zo'n stem maar heel zelden voorkomt.....een groot register, een stemomvang van 4 octaven *) ..... er zijn natuurlijk meer coloratuur-sopranen en heel mooie ook, maar zo'n onvervalste, helemaal dramatisch ingestelde coloratuursopraan is een zeldzaam natuurverschijnsel......

Coby Riemersma, zangpaedagoge
 
.....iemand zei me,dat ze formidabel zong. Toen ben ik eens gaan luisteren. En het was voor het eerst van mijn leven, dat ik werkelijk alle noten van die lastige partij hoorde.....ik was van deze Königin totaal ondersteboven.....
Lex van Delden, componist, Parool-criticus
 
 *) Meer over haar stemomvang bij 'De hoge C'

Cristina Deutekom

Christine Engel is geboren in de Amsterdamse Spaarndammer buurt in 1931. Haar vader werkte in een suikerwerkfabriek en had helemaal geen muzikale achtergrond evenals haar moeder, die volgens Stientje echter wel een mooie stem had. Belangstelling voor muziek en speciaal opera was er echter wel in familie Engel. Op zondag werd er vaak naar het door Etienne van Neste gepresenteerde Belgische radio "Opera en Belcanto" - geluisterd. Ook waren beide ouders actief als koorlid. Via de zangclub van de buurtvereniging werd Stientje actief in de zangkunst. Zij trad op vijfjarige leeftijd al op in kinderoperettes. Vervolgens werd zij ook koorlid - aanvankelijk in de jeugdafdeling - waar de dirigent Jan Smit haar de eerste beginselen van muziekonderricht bijbracht.

In 1952 trouwde zij met Jaap Deutekom, een getalenteerd bokser, en tevens lid van het koor van de Nederlandse Opera. Later legde Jaap Deutekom zich vrijwel uitsluitend toe op het begeleiden van Christine Deutekom op haar buitenlandse reizen. Na aanvankelijk nog gedurende vijf jaar les te hebben gekregen van Johan Thomas werd Christine Deutekom tot het conservatorium toe gelaten, waar zij les kreeg van Coby Riemersma en Felix Hupka.

Cristina Deutekom

Op 2de Pinksterdag 1963 maakte Christine bij de Nederlandse Opera haar debuut als Koningin van de Nacht in Mozarts ,,Zauberflöte". Binnen luttele jaren veroverde zij zich met haar grote stem een plaats naast de beroemdste primadonna's van de wereld. Haar naam had zij inmiddels op aanraden van haar manager Rudi Rothenberg laten veranderen in Cristina Deutekom. 'Christine', is voor een Italiaan niet uitspreekbaar. Zij trad eerst op in München, Frankfurt, Barcelona en Milaan, daarna ook buiten Europa, met name bij de Metropolitan Opera in New York, 1969. De New York Times riep haar na de voorstelling van de 'Zauberflöte' uit tot de grootste 'Königin der Nacht' van deze tijd. Al in oktober 1968, toen zij in het Londense operahuis 'Covent Garden' optrad, schreef het gezaghebbende blad ,,Opera": ,,Behalve Maria Callas in haar glanstijd hebben we hier iets soortgelijks nauwelijks kunnen horen". Na haar debuut bij de Opera in Venetië kreeg zij de charmante bijnaam ,,Hollandse nachtegaal". Waren het aanvankelijk rollen in opera's van Mozart die haar repertoire bepaalden, na korte tijd schakelde Cristina over naar de ,,zware" partijen uit het Italiaanse repertoire en ook die berg werd met succes beklommen. Zij vierde, weer in Italië, triomfen als Elvira in Bellini's,,I Puritani" en vestigde vervolgens de aandacht op zich met de titelrol in Donizetti's ,,Lucia di Lammermoor". Kortom: de wereld liep toen helemaal uit om Cristina te horen, of het nu in ,,Norma" was of in opera's van Rossini en Verdi.

Cristina Deutekom heeft vrijwel op alle grote lyrische scene's van de wereld gezongen, zoals Wenen, Munchen, Londen, Parijs, Buenos Aires, San Francisco en in Italie in Bologna, Roma, Venezia, Firenze, Trieste e.a.

Cristina Deutekom trad op met vermaarde collega's, zoals Placido Domingo - met hem trad zij in 1976 op aan de MET in de opening van het seizoen in Verdi's 'I Vespri Siciliani' - , Franco Corelli, José Carreras, Luciano Pavarotti, Alfredo Kraus, Bruno Prevedi e.a. en zij heeft gezongen onder leiding van o.a. Carlo Franci, AntoninoVoto,Mario Rossi, Riccardo Muti, Nello Santi, James Levine, Bruno Bartoletti en George Solti.

De Italiaanse componisten hadden haar voorkeur: Verdi, Bellini, Donizetti en Rossini. Zij vierde triomfen met de hoofdrollen in Il Trovatore, I Puritani, Nabucco, Norma, Turandot, Macbeth en Medea. Na een serie triomfale suksessen als Abigaile uit Verdi's Nabucco in Canada werd zij benoemd tot ereburger van de stad Winnipeg in 1981.

Cristina Deutekom wordt trouwens beschouwd als een der grootste Lucia di Lammermoor vertolksters, daar zij deze rol meer dan 170 keer heeft gezongen tijdens haar carriere en voor haar vertolking van de Königin der Nacht uit Mozart's Die Zauberflöte kreeg zij de "Grand Prix du Disc Lyric" uitgereikt te Parijs. Voorts was zij in 1972 en 1973 zangeres van het jaar in Italie en werd zij door Koningin Juliana in 1974 benoemd tot 'Ridder in de orde van Oranje Nassau'.

In 1985 kwam door een hartaanval een eind aan haar carrière. Zij werkte nog wel mee aan radioprogramma's, het Cristina Deutekom Concours en ook geeft zij nog zangles aan veelbelovende studenten. Sinds enige jaren geeft Cristina Deutekom nationaal en internationaal masterclasses, o.a. Bergen Holland Music Sessions, Den Haag, Amsterdam, Rotterdam en de USA San Diego, Washington, Atlanta en Houston.

Cristina Deutekom is momenteel als gastdocente verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Recentelijk, 1997 heeft zij nog - op 66-jarige leeftijd - een cd opgenomen: 'Regina', met de slotactes van de drie 'Tudor Queens' uit opera's van Donizetti. Een bewonderenswaardige prestatie.