Jacques Philip Caro

Jacques Philip Caro

Bas-bariton Jacques Caro, geboren 11 september 1881 te Utrecht, onderwijzer van beroep, was behalve onderwijzer ook als zanger actief. Zijn zangonderwijs ontving hij aan het Conservatorium van Amsterdam door hoofdleraar zang Hendrik C. van Oort (1873-1953). Hij trad veel in oratoria op, voornamelijk in het Concertgebouw te Amsterdam, o.a. onder Mengelberg. Maar ook zong hij bij landelijke oratorium uitvoeringen, zoals bij het Almelose oratorium koor Sursum Corda. Te Almelo zong hij in maart 1929 in Haydn's 'Jahreszeiten' o.l.v. dirigent Albert E.P. Sommer en met de Arnhemse Orkest Vereniging samen met de solisten Lotti Muskens-Sleur (sopraan) en Jac van Kempen (tenor). In maart 1930 zong Jac in Mendelssohn's oratorium 'Elias' samen met Jo Vincent, Suze Luger (alt) en Louis van Tulder (tenor). Diezelfde maand zong hij ook nog - nog steeds o.l.v. Sommer en met de Arnhemse Orkest Vereniging - in Max Bruch's 'Das Lied von der Glocke', samen met Di Moorlag (sopr.), Clara Ponten (alt) en Egbert Tobi (tenor).

Alphons Diepenbrock (1862-1923) bewerkte voor Jac Caro 'Vondels vaart naar Agrippine', dat in die bewerking onder leiding van de componist in 1916 werd uitgevoerd. Van de Nederlandse componist Hubert Cuypers (1873-1960) zong hij in diens 'Kerstoratorium', o.l.v. de componist op 23 december 1932 en nogmaals - de eerste uitvoering was kennelijk succesvol gebleken - op 23 december 1933. Bij de eerste uitvoering samen met de sopranen Jo Vincent en Nora de Wal, de Koninklijke Christelijke Oratorium Vereniging en het Concertgebouw Orkest. Bij de tweede uitvoering bestond de bezetting van de sopranen uit To van der Sluys en Bella Palla.

Opera's zong Jac. Caro uitsluitend in concertuitvoeringen, nooit op het toneel. Voor de Nederlandse Opera zong hij de rol van Varlaäm tijdens de première van Moessorgski's opera 'Boris Godoenov'.

Jacques Caro stierf 15 februari 1933 te Utrecht tijdens het zingen van een aria uit Wagner's 'Der fliegende Holländer'.

Jacques Caro maakte grammofoonplaten voor de labels Grammophon en Pathé.