Johannette Zomer

JohannetteBannerOnline

Johannette Zomer op het Jan Brandts Buys Festival

Zaterdag 22 september 2018 OPERA RECITAL met SPECIAL GUEST: JOHANNETTE ZOMER.

Mmv. Jolien De Gendt, Barbara Schilstra (sopraan), Denzil Delaere, Hendrik Vonk (tenor), Nemanja Milisevic (bas), Eske Tibbe (mezzo), Jan ten Bokum, Pieter Dhoore (piano), instrumentaal kwartet (Linda Jongenburger, fluit • Marieke van der Mey, viool • Henk Menkveld, clarinet • Nathalia Sierksma, cello).TICKETLINK 24,75 euro

Zondag 23 september 2018 • LIED RECITAL met JOHANNETTE ZOMER
Kapel Op ‘t Rijsselt (Eefde, nabij Zutphen)
speeltijd ca. 60 minuten

Bezetting: Johannette Zomer sopraan, Hendrik Vonk tenor, Meander Kwartet [Saskia Bos, viool, Anke Foede, viool, Peter van Praagh, altviool, Agaath Kooistra, cello], Barbara Merlijn fluit
TICKETS euro 24,75

De indrukwekkende discografie van de Zutphense sopraan Johannette Zomer omvat vele tientallen opnames in opera, lied, cantates en religieuze muziek uit hoofdzakelijk de periode 1580 tot ca. 1800. Voor 401NederlandseOperas maakt ze op 21 september 2018 echter een uniek uitstapje naar naar de laatromantiek in Nederland, met een gastoptreden in ons Jan Brandts Buys Operaconcert in Buitensociëteit De Hanzehof. Op 22 september zingt ze vervolgens een keur aan liederen van Brandts Buys in het Brandts Buys Liedrecital in kapel op 't Rijsselt (Eefde, net buiten Zutphen). De reden is eenvoudig: Jan Brandts Buys werd 150 geleden geboren in Zutphen, precies de plaats waar Zomer woont. Zij omarmde spontaan ons streven deze unieke componist terug op de kaart van het Nederlandse muzieklandschap te zetten met een eigen Jan Brandts Buys Festival Zutphen 2018. Nu wordt 'uniek' al snel gebruikt in pr jargon, maar in dit geval zijn er goede argumenten voor: niet alleen componeerde Brandts Buys prachtige melodieën, maar hij was ook met afstand de meest succesvolle operacomponist die Nederland ooit gekend heeft. Zijn opera Die Schneider von Schönau werd in het hele Duitse taalgebied meer dan 1000 keer opgevoerd. Dat zijn getallen waarbij iedere andere Nederlandse operacomponist verbleekt. Ook zijn opera Micarême had succes en het is precies uit deze opera's dat Zomer hoogtepunten zingt. Op het liedrecital vertolkt ze onder andere Brandts Buys' meest geliefde liederen voor piano en fluit, alsmede die voor strijkwartet (met het Meander Kwartet).

JhannetteJohannette Zomer werkte enige jaren als microbiologisch analiste alvorens zij in 1990 haar zangopleiding begon bij Charles van Tassel aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam (1990). In juni 1997 behaalde zij haar diploma Uitvoerend Musicus. Vervolgens ontving ze coaching van Diane Forlano (London) en Marlena Malas (New York) en bouwde een internationale carrière op als specialiste in een breed barokrepertoire. Haar inmiddelsHet repertoire van Johannette reikt van de Middeleeuwen tot en met de 20e eeuw, met als gevolg een zeer gevarieerde en omvangrijke concertpraktijk. Zij werkte daarom niet alleen met belangrijke barokspecialisten zoals Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, René Jacobs, Reinard Goebel en Paul McCreesh, maar ook met dirigenten als Kent Nagano, Ivan Fischer, Daniel Harding, Valery Gergiev, Reinbert de Leeuw en Peter Eötvös. Verder geeft Johannette regelmatig recitals met zowel theorbist Fred Jacob als forte-piano specialist Arthur Schoonderwoerd.

Johannette Zomer maakte haar operadebuut bij de Nationale Reisopera in oktober 1996, toen ze de page Tebaldo vertolkte in Guiseppe Verdi’s Don Carlo. Sindsdien st

ond zij meerdere malen op de operabühne in rollen als Belinda, Pamina, Euridice, Dalinda en Ilia maar ook als Mélisande en Amanda (in Ligeti’s ‘Le Grand Macabre’). In 2008 nam Johannette in een nieuwe kamermuziekversie van Rossini’s Il Turco in Italia bij het Nederlands Blazers Ensemble beide vrouwelijke hoofdrollen voor haar rekening (Zaida en Fiorilla). In 2009 maakte Johannette haar debuut bij de Nederlandse Opera in Ercole Amante van F. Cavalli, onlangs nam zij twee rollen voor haar rekening in Rameau’s Platée o.l.v. René Jacobs, eveneens bij de Nederlandse Opera.

Regelmatig verleent zij medewerking aan CD-opnames. Een paar van haar laatste projecten – alle zeer goed ontvangen in pers en ether; zo noemde het gezaghebbende muziektijdschrift Gramophone haar ‘a new voice to watch’.- zijn de cd met Bach cantates (begeleid door het Engelse ensemble Florilegium) waarvoor zij in 2008 een Edison ontving, de cd L’Esprit Galant, waarop zij met Fred Jacobs de ontwikkeling van het 17e eeuwse Franse lied laat horen en de cd Love & Madness, waarop zij samen met hoboïst Bart Schneemann Händel-aria’s ten gehore brengt.

In 2013 richtte zij haar eigen ensemble het Tulipa Consort op, waarmee zij reeds optrad op de Göttinger Festspiele en met Bart Schneemann in Amsterdam.

CD’s

JuSt Bach

Cd-presentatie 17 september en daarna tournee!

Laudate!

De eerste cd van Johannette met het Tulipa Consort is in april 2016 feestelijk gepresenteerd in Radio Kootwijk en nu verkrijgbaar voor € 17,50.

Lees recensies!
of luister naar deze cd via Channel Classics

Download hier het cd-boekje. (mét liedteksten)

Lees meer »

Magnificat

Nieuwste release: Magnificat & Concerti

Jordi Savall, le Concert des Nations
Lees meer »

Bachcantates, o.a. Ich habe genug

Ensemble Florilegium
Bestellen via deze website

“Niet sinds Elly Ameling bijna veertig jaar geleden Bachs cantate Mein Herze schwimmt in Blut opnam, is er een fraaiere Lees meer »

Death & Devotion – Buxtehude, Tunder, Weckmann

Jos van Veldhoven
Cappella Figuralis
Bestellen via deze website
‘Johannette Zomer sings with such range of inflection and commitment that one Lees meer »

O Seligkeit partsongs van F. Schubert

Egidius Ensemble
Arthur Schoonderwoerd, pianoforte

Werken van Schubert met het Egidius Kwartet
Sopraan Johannette Zomer is het zonnetje Lees meer »

Hohe Messe J.S. Bach

Nederlandse Bach Vereniging o.l.v. Jos van Veldhoven
Lees meer »

Complete Bach Cantatas Volume 16

Ton Koopman
The Amsterdam Baroque Orchestra

Bekijk deze cd bij Ton Koopman »

 

Il Rè Pastore WA Mozart as Aminta

Il Rè Pastore – W.A. Mozart – als Aminta –

Jed Wentz
Musica ad Rhenum

Bekijk deze cd bij Discogs »