WAGNER ACADEMY: INFO & INTERVIEW
WAGNER ACADEMY: PARTICIPANTS


WAGNER ACADEMY IN DEN BOSCH

 • Siegfried-Jerusalem-2013-401DutchDivas
 • Wagner-Academie
 • Siegfried Jerusalem © 2013 401DutchDivas.nl
 • Wagner-Academie

Tenorlegende Siegfried Jerusalem komt naar Den Bosch voor de Wagner Academy van het IVC. Hij komt niet alleen, maar is vergezeld van andere grote namen uit het Wagnervak zoals Nadine Secunde, Dunja Vejzović, en Wolfgang Brendel. Luister auteur en 401DutchDivas hoofdredactuer René Seghers vloog naar München voor een exclusief gesprek dat verschijnt in het September/Octobernummer van Luister. Als voorproefje hier een fragment van het video interview.

Foto's: 401DutchDivas.nl/IVC/RS

Kaartverkoop publiek

Ticket sales: www.theateraandeparade.nl

Ticket phone: 0900 - 33 72 72 3 (lokaal tarief).

Passe-partout (7 days all in):
€ 75 (normaal tarief)
€ 25 (studenten).
Single tickets also available

Het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) organiseert van 22 t/m 28 september a.s. de Wagner Academie in het Theater aan de Parade te 's-Hertogenbosch en levert hiermee een bijdrage aan het Wagnerjaar 2013. Tijdens deze cursusweek dragen wereldberoemde Masters hun Wagner-kennis over aan jonge, professionele zangers middels individuele lessen en tijdens openbare masterclasses. Er zijn trainingen Wagner zangtechniek, interpretatielessen, coaching Duitse taal en prominente rolpresentaties. Tevens zijn er lezingen en films over het leven en werk van Richard Wagner. Bovendien kunnen de deelnemende zangers optreden voor publiek tijdens de feestelijke opening en het slotconcert. De sessies zijn voor publiek toegankelijk dagelijks van 14.30 tot 22.00 uur.

Nadine Secunde, Dunja Vejzović, Siegfried Jerusalem en Wolfgang Brendel

 • Dunja-Vejzovic-Den-Bosch
 • Nadine-Secunde-Walkuure
 • Siegfried-Jerusalem-1978-CBS-Debut
 • Siegfried-Jerusalem-Tristan
 • Wolfgang-Brendel-Meistersinger
 • Dunja Vejzovic (Den Bosch)
 • Nadine Secunde (Walküre)
 • Siegfried Jerusalem (1978 CBS Debut)
 • Siegfried Jerusalem (Tristan)
 • Wolfgang Brendel (Meistersinger)

De masters, wereldberoemd door hun Wagner vertolkingen, zijn sopraan Nadine Secunde, tenor Siegfried Jerusalem, dirigent Ed Spanjaard, Wagnercoach Klaus Sallmann (Deutsche Staatsoper) en Peter Lockwood (muzikale staf van DNO). De inleidingen over het te behandelen repertoire worden gegeven door Dr. Etty Mulder, emeritus Hoogleraar Muziekwetenschap Radboud Universiteit Nijmegen, Dr. Eveline Nikkels, musicoloog en dirigent Ed Spanjaard, die onlangs Wagners complete 'Der Ring des Nibelungen' dirigeerde bij de Nationale Reisopera.

Deelnemers

Het zingen van Wagner vereist een behoorlijke techniek en stamina. Muzikaal moeten zangers zich kunnen richten op de chromatiek en de dialoog met de orkestrale begeleiding (Leitmotive). Ten aanzien van tekst moet men kunnen omgaan met klinkerrijm, stafrijm en zinsconstructies die beheersing van de Duitse taal verlangen. Vandaar dat de leeftijd voor toelating op maximaal 36 jaar is gesteld, hetgeen ook ervaren zangers de mogelijkheid geeft deel te nemen met het oog op een volgende stap in hun carrière. Zie onderaan het artikel de complete lijst van deelnemers, met biografieën voor de Nederlandse deelnemers, die natuurlijk onze speciale belangstelling hebben.

Openbare masterclasses, lezingen en films

 • Chereau-Ring-1
 • Chereau-Ring-2
 • Chereau-Ring-3

De lezingen en films hebben als uitgangspunt de spectaculaire Ring des Nibelungen enscenering van regisseur Patrice Chéreau en dirigent Pierre Boulez tijdens de Bayreuther Festspiele in 1976, gehouden in het kader van 100 jaar Bayreuth. Het randprogramma van de Wagner Academie is onderdeel van het project I saw the world end dat de Stichting Pierre Boulez ontwikkelt voor "2015 - Boulez 90" met o.a. de musicologen Catherine Steinegger en Etty Mulder en artistiek leider a.i. van de philharmonie zuidnederland Jan Zekveld.

ivc-wagner-leaflet-newVoor de realisatie van de Wagner Academie werkt het IVC samen met de Stichting Pierre Boulez, het Wagnergenootschap Nederland, de Gustav Mahler Stichting Nederland, het Conservatorium van Amsterdam en Theater aan de Parade.

Ticket sales
Ticket phone: +31 73 680 9800.
 
Passe-partout: € 75 (students € 25)
 
September 22: Opening
September 23, 24, 26, 27: Master classes
Single tickets: € 12.50 (until 18 years, students and CJP card € 5)
 
September 25
Location: Amsterdam Conservatory (€ 10 (until 18 years, students and CJP card € 5)
 
September 28:Final Concert
Location: Theater aan de Parade, Den Bosch
Single tickets: € 17.50 (until 18 years, students and CJP card € 10)