Lucia Meeuwsen

Lucia Meeuwsen (57) tijdens de repetitie van Een Carmen van Het Zuidelijk Toneel

Lucia Meeuwsen - geboren in 1950 - begon op 17-jarige leeftijd haar zangstudie bij Annie Hermes aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en vervolgens bij Jessica Cash in Londen. Vanaf 1987 studeerde ze bij Sena Jurinac. In 1981 behaalde zij op het Internationale Vocalistenconcours van Den Bosch de Janine Micheau prijs voor haar vertolking van het Franstalige repertoire.

Lucia Meeuwsen heeft veel 20-eeuwse muziek op haar repertoire staan, in het bijzonder werk van Nederlandse componisten. Ze werkte mee aand de premières van Eréndira (1984, Klaas de Vries) en Meraviglia (1985, Roland Voortman), zong in De schipbreuk (Johan Wagenaar, bewerking van G. van Keulen) en in werk van Olaf Tarenskeen. Ze trad op o.a. in het Holland Festival in L'abandon d'Ariane (Milhaud) en in La délivrance de Thésée (eveneens Milhaud).

Haar repertoire beperkt zich echter niet tot hedendaagse muziek; het omvat vijf eeuwen van vocale muziek. Mede door haar artistieke veelzijdigheid heeft Lucia Meeuwsen zich internationaal geprofileerd als een zangeres van bijzondere betekenis, zoals geïllustreerd wordt door haar optreden op het Edinburgh Festival (in Pierrot Lunaire van A. Schönberg), aan de Metropolitan van New York (met Folksongs van L. Berio), in Parijs met het Ensemble Intercontemporain o.l.v. P. Boulez (eveneens met het eerder genoemde werk van E. Carter), in Keulen en Parijs met Ein Brief van M. Kagel.

In maart 2002 heeft ze de theaterproductie Grond gedaan in samenwerking met Zuidelijk Toneel Hollandia (ZT Hollandia). Lucia Meeuwsen heeft eerder werk van Gerard Ammerlaan gezongen o.a. Third stream, first love (1995/1996) en Ontstaan in grote nood (1994/1995), een opera over het leven en werk van H.N. Werkman.

Lucia Meeuwsen in To you van Peter Schat, o.l.v. Kenneth Montgommery. Holland Festival 1987, Amsterdam Concertgebouw

Recent zingt Lucia Meeuwsen de titelrol in Een Carmen gebaseerd op de opera van Bizet in een bewerking van Carel Alphenaar (libretto) en Bob Zimmerman (muziek).

Enkele pers citaten:

" ... Lucia Meeuwsen als hoofdrolspeelster is een goudengreep. Een Carmen is een theatrale prestatie van niveau ...". Dagblad De Limburger

" ... Carmen is sensuele oudere zakenvrouw in vlammende robe. Een Carmen verveelt geen moment...". NRC Handelsblad

Lucia Meeuwsen woont momenteel in Amsterdam.