Tom Brand

Tom Brand werd geboren op 28 september 1917 te Wijlre, Limburg. Hij studeerde aanvankelijk op de Middelbare Agrarische School te Groningen. Hij wilde fruitteler worden. De advocaat waarbij hij op kamers woonde - een liefhebber van klassieke muziek - hoorde hem echter in de avonduren Schubert liederen zingen en was daar zo enthousiast over, dat hij hem adviseerde zangles te gaan nemen. Tom Brand ontving zijn eerste zanglessen bij Jos Smeets op de 'Heerlense Muziekschool' en later van de heer Crolla, directeur van de 'Maastrichtse Muziekschool', Martin Koekelkoren, dirigent van de 'Mastreechter Staar' en vooral in Maastricht bij de bekende zangeres en pedagoge Suze Luger.

Tom Brand, tenor

Tom Brand maakte zijn debuut in 1953 bij de 'Zuid-Nederlandse Opera' in de rol van Max (Freischütz, Weber). Tevens zong hij er rollen als Manrico (Verdi, Troubadour) en Faust. Hij is enige tijd aan de 'Opera van Stuttgart' verbonden geweest, waar hij als Mozartvertolker o.a. de rol van Don Ottavio zong in 'Don Giovanni'. Hij zette zijn zangstudie voort en beperkte zich na 1955 voornamelijk tot solist in oratorium-uitvoeringen en tot het geven van liederen-avonden. In dit genre verwierf hij een grote reputatie in Nederland en vervolgens ook op internationaal niveau. Gastoptredens in Frankrijk, Italië, België en Duitsland brachten hem veel succes. Hij werd een uitnemend Bach-vertolker en vooral als Evangelist in de 'Bach Passies' was hij erg succesvol, evenals in zijn cantates.

Tom Brand, weduwnaar en vader van tien kinderen, huwde midden zestiger jaren de destijds in Nederland bijzonder populaire amerikaanse mezzosopraan Nan Merriman. Zij besloot haar carrière op te geven om zich met de zorg en het huishouden van dit grote gezin bezig te houden. Helaas overleed Tom Brand op 6 october 1970, op 53-jarige leeftijd aan een hartaanval. Zijn laatste optreden vond die zomer plaats, in Mozart's Krönungsmesse, tijdens de door hem georganiseerde jaarlijkse Muziekdagen van Eijs-Wittem (Limburg). Nan bleef in Nederland om voor de kinderen te zorgen en deed dit tot zij volwasen waren. Daarna, in 1973, vertrok zij naar Los Angeles en keerde nooit meer teug naar Nederland.

Tom Brand, tenor Tom Brand, tenor

Tom Brand, tenor Tom Brand, tenor

Opnames: Telefunken (Matthäus-Passion (BWV 244) van J.S. Bach als Evangelist, Messe van Bach en Telefunken AWT 9427-C, Jagdkantate BWV 208. Met Erna Spoorenberg (sopr.), Irmgard Jocabeit (sopr.) en Jacques Villisech (bas). Monteverdi-Chor, Hamburg, dirigent André Rieu.

Bach, from Cantata BWV 85: Seht! was die Liebe tut

Portret van een Limburgse zanger