Chris van Woerkom


chris van woerkom'Onder de heren was er Van Woerkom uit Oegstgeest, die met zijn beweeglijke en [rachtig liggende tenor ook een uitstekende indruk maakte.' (‘Zeer goed geslaagd vocalistenconcours in Den Bosch,’ Oost Brabant, September 23, 1954)

'... zonder twijfel werd deze uitvoering voor een groot deel gedragen door de overtuigende evangelistenpartij van Chris van Woerkom, die de persoonlijke geëmotioneerdheid van de 'verteller' in juist en overtuigend evenwicht brengt met de objectiviteit, die aan deze verteller is toebedacht. Hij vond in Cornelis Schell een indrukwekkende Christus naast zich ...' (Vrije Volk, 16-3-1966, R.Fröhlich)

'... Chris van Woerkom heeft zijn partij met smaak, muzikaliteit en groot gevoel voor expressie vervuld ...' (Het Vaderland)

'... Chris van Woerkom was een magistrale Magister Infernalis ... ' (Het Vaderland)

'... een kapitale prestatie als Mime in Siegfried ..' (Haarlems Dagblad)

'... Citons avant tous les autres Chris van Woerkom, magnifique de jeu, de diction, de chant, de tout ...' (Le Matin)

Chris van Woerkom werd geboren op 6 november 1924 te Ridderkerk bij Rotterdam. Opleiding L.O. , HBS-b. en een middelbaar technische opleiding. Aanvankelijk leek hij voorbestemd om in de techniek te gaan, stapte hij nadien over op een artistiek beroep, dat de techniek in zich verenigde, nl. industriële vormgeving. als zodanig ontwierp hij o.a. radio's (voor een bekend merk), stofzuigers, strijkijzers, tinnen en zilveren theeserviezen, etc.

Op 24-jarige leeftijd nam hij op aanraden van goede vrienden zijn eerste zangles. Vanaf die dag tot op heden studeerde Chris van Woerkom respectievelijk bij mevr. Grütter te Zürich, mevr. Riesz-Klikee (Wassenaar), Reginald Bourlier (Den Haag), Jo Bollekamp (Rotterdam), mevr. Mina Bolotine (Brussel) en prof. Clemens Glettenberg (Keulen).

In 1953 zong hij in zijn eerste grote concert: de Johannes Passion van Bach. Datzelfde jaar werd hij geëngageerd door de Nederlandse Opera te Amsterdam. Intussen vervolmaakte hij zijn muzikale vorming aan het Conservatorium van Amsterdam. Tussentijds, in September 1954, nam Van Woerkom deel an het allereerste Internationaal Vocalistenconcours 's-Hertogenbosch (toen nog Benelux Vocalistenconcours geheten), waar tot de finalisten behoorde, in een veld dat collega tenoren Timo jacobs en Roel van Beek als respectievelijk 1e en 2e prijswinnaar opleverde. Op dat moment was zijn woonplaats Oegstgeest.

Al sinfs 1953 volgde hij gedurende 2 jaar een studie in vertolking van Bach's passie-muziek bij wijlen Hans Brandts-Buys. In Bachs Matthäus Passion heeft hij meer dan vijfhonderd keer gesoleerd, veelal in de partij van 'de evangelist', de laatste keer op 72-jarige leeftijd. Het vak van operazanger leerde Chris van Woerkom o.a. bij prof. Hartmann te München, prof. Schramm en Herbert Graf (Zürich). In 1958 volgde zijn engagementen aan de opera te Antwerpen. Ook was hij incidenteel verbonden aan de opera's van Gent en de Nationale Opera - de Monnaie/Munt - te Brussel.

Als concertzanger gasteerde hij in Duitsland, Frankrijk, Engeland, België en Nederland. Gaandeweg ging hij zich meer richten op het doorgeven van de kennis van de zangkunst aan jonge zangers, zoals bij de toneelschool studio Herman Teirlinck in België. Hij woonde sinds de jaren vijftig in België, en was getrouwd met de Belgische sopraan Angele Geerts. In het Belgische Zottegem is hij begin mei 2008 overleden op 83-jarige leeftijd.

Hij maakte grammofoonplaten - MMS, Telefunken en Philips- en trad op voor radio en TV. Tevens werkte hij mee als sololist aan het Holland Festival, Festival des Nations te Parijs en het Vivaldi Festival.

bronvermelding: brief van Chris van Woerkom uit Antwerpen, 6 December 1966 aan Piet Verbeek.