Simon van der Geest

Simon van der Geest (1935-2001), foto Jaap Pieper"... De solisten vormden een hecht collectivum. De gecontracteerden waren: de stralende sopraan Karin Ostar, de levendig en plastisch zingende evangelist Simon van der Geest, de aandachtige tenor Gerard Honing, de geïnspireerde Christus-vertolker Jan Hulsbos en de warme bas Henk van der Brink ... "

6 april 1974, St. Joriskerk te Amersfoort, Matthäus Passion (J.S. Bach)

" ... De Evangelistpartij was voor de eerste maal toevertrouwd aan Simon van der Geest, die we behalve als oratoriumzanger ook van de opera kennen. Simon van der Geest heeft ons verrast met een krachtige stemtechnisch uitstekend beheerste partij; hij gaf géén koel-objectieve Evangelist, een 'waarnemer' maar een meermalen dramatisch-bewogen 'meelevende ' vertolker. Soms misschien iets te enthousiast, maar in enkele momenten ook prachtig van dictie, beeldend en verstild ... "

Zwolle, 28-3-1969, Henri Th. Timmerman 

Simon van der Geest maakte zijn debuut bij de Nederlandse Operastichting in 1966 als Tamino in 'Die Zauberflöte' van Mozart. Als Königin zong bij die opvoering Cristina Deutekom. Als lyrische tenor was hij in Nederland jarenlang te horen in operarollen als Don Basilio (Le nozze di Figaro), Alfred (Die Fledermaus), Monsieur Triquet (Jevgenj Onjegin) en in opera's van Rossini, Richard Strauss en als Albert Herring in de gelijknamige opera van Benjamin Britten. Als concertzanger trad hij op met een veelzijdig repertoire, waaronder ook optredens in Bach's Matthäus Passion (oa. onder Eduard van Beinum), meestal als Evangelist en in zijn cantates. Tevens trad hij veelvuldig op in radioconcerten. Simon van der Geest zong in de laatste jaren van zijn carrière vooral karakterrollen, waarmee hij zeer succesvol was. Zijn laatste opera-uitvoering was op 29 december 1985 in het Circustheater, Scheveningen, als Altoum, de keizer in Puccini's Turandot, Cristina Deutekom zong hierin de titelrol.

Cosi fan tutte, seizoen 1968-1969, vlnr. Gerard van Loon, Nelly Morpurgo, Emmy Greger, Simon van der Geest, Tom Haenen en Marion Schmitz, foto Maria Austria

Hij woonde in het Groningse plaatsje Bellingwolde, waar hij zich tot op het laatst actief met muziek bezig bleef houden. O.a. door het geven van muziekavonden, liederenavonden en met het geven van les.

Van één van de opnames waar hij bijzonder aan verknocht was, kunt u het volgende fragment horen, een live-opname uit Mozart's Der Schauspieldirektor, het trio hieruit, samen met Cristina Deutekom als Madame Herz en Wilma Driessen als Madame Silberklang.

Mozart, Schauspieldirektor, trio