Adriaan van Limpt

Adriaan van Limpt (1935-1997

Adriaan van Limpt, geboren op 30 juni 1935, verdiende aanvankelijk zijn brood als caféhouder in Brabant. Na de ontdekking de kwaliteiten van zijn stem ging hij zang studeren bij Leo Ketelaars aan het Conservatorium van Maastricht waar hij afstudeerde op 35-jarige leeftijd. Ook studeerde hij nog bij de 'oude' Opera Studio van de Nederlandse Operastichting. Hij maakte zijn debuut bij de Nederlandse Operastichting in 1975 met een kleine rol in Capriccio van Richard Strauss. In 1977 won hij een prijs bij een prestigieus zangconcours voor de Nederlandse televisie, waarna hij grote rollen te zingen kreeg als Pinkerton (Madame Butterfly) en Riccardo in Verdi's 'Un ballo in maschera'. In 1977 trad hij op bij de Bregenzer Festspiele in 'Oberon (Weber) en in 1978 trad hij op bij de Nederlandse Opera in Amsterdam in de rol van Pollione in 'Norma' (Bellini). Die avond zong Joan Sutherland de rol van Norma. Zijn stem was zeer geschikt voor Italiaanse opera's. Adriaan van Limpt zong vaak samen met Cristina Deutekom, o.a. in Verdi's opera's 'Un ballo in maschera' en 'Il trovatore'.

Vooral in de Verenigde Staten werd hij veel gevraagd. Hij viel daar in voor Placido Domingo en Luciano Pavarotti en zong samen met Joan Sutherland. Het blad Variety gaf Van Limpt een vierde plaats op de ranglijst van tenoren, na Domingo, Pavarotti en Carreras. De laatste tijd zong Van Limpt geen opera's meer. In zijn laatste jaren zong Van Limpt nog mee in de musical 'The phantom of the opera', een productie van Joop van den Ende in het Circustheater in Scheveningen. Daarna verleende hij nog als stem-coach medewerking aan de musical 'Miss Saigon'.

Adriaan van Limpt is overleden op donderdag 8 mei 1997 in zijn woonplaats Son en Breugel op 61-jarige leeftijd. Hij was al enige tijd ziek.

DD Records

bestelnummer cd: DDR 1001

prijs per cd: Euro 14,95 (exclusief verzendkosten)

Voor bestel info zie: Cd/Dvd-producties

Adriaan van Limpt, tenor

DDR 1001 Adriaan van Limpt - tenor - (1920-1963) - DDR 1001

Il trovatore, Scheveningen Circus Theater, 11 nov. 1980, dirigent Anton Kersjes

01-Il trovatore, 1e acte, Tace la notte!... Il trovatore! Io fremo!

02- 2e acte, Ma! reggendo all'aspro assalto ... Perigliarti! ancor languente

03-3e acte, Quale d'armi fragor

04- Ah si, ben mio, coll'essero io tuo

05-Di quella pira l'orrendo foco

06-4e acte

07-D'amor sull'ali rosee

08-Madre non dormi?

09-Finale, Prime che d'altri vivere

Manrico, Adriaan van Limpt, tenor; Leonora, Cristina Deutekom, sopraan

Il conte di Luna, Jan Derksen, bariton; Azucena, Cora Canne Meijer, mezzosopraan

Alzira, Amsterdam Concertgebouw, 11 oktober 1980, dirigent Kees Bakels

10-Alzira, Proloog, 2e scène, entrée Zamora

11-Proloog, Un Inca eccesso orribile!

12- 2e acte, 5e scene, Amici! Propizio

Zamora, Adriaan van Limpt, tenor; Alvaro, Guus Hoekman, bas

Otumbo, Hein Meens, tenor