Hubert Delamboye

" ... Hubert Delamboye, der schon als Loge in Köln phantastisch war, hat sich nach einigen stimmlichen Problemen in der Premiere gefangen und singt nun einen der besten Tannhäuser unserer Zeit. Auch das restliche Ensemble ist durchweg gut ... "

TANNHAUSER, Dienstag, 8. Mai 2001, Hans Loetzerich, Herborn

" ... It began in Act I, very conventional in look and superbly sung by Ed Sooter, our Siegfried, and Hubert Delamboye, the Mime (on his way to take on a major career in heldentenor roles in Europe).. "

SIEGFRIED, August 1986, Seattle Opera, Speight Jenkins

" ... dagegen Hubert Delamboye als Loge, stimmgewaltig und weniger zappelig, als diese Partie gewöhnlich angegangen wird, ist er absolut überzeugend ... "

DAS RHEINGOLD (Oper Köln), Sven Lange, 22.12.2000

Hubert Delamboye, tenor

Hubert Delamboye werd geboren in 1945 in Valkenburg, Limburg. Hij studeerde piano aan het conservatorium van Maastricht en zang bij Leo Ketelaars. Aanvankelijk trad hij op als koorzanger bij de Nederlandse Operastichting. Hij maakte in 1973 een tournee door de VS en Canada en werd na zijn afstuderen in 1974 als solist verbonden aan het Stadttheater von Bielefeld van 1974 tot 1976. Aansluitend werd hij aan het Staatstheater Wiesbaden verbonden , waar hij gedurende vele jaren een grote carrière maakte. Aanvankelijk zong hij vooral lyrische partijen, later ook karakterrollen (Mime in de Ring cyclus) en helden-partijen in andere Wagner opera's.

Hubert Delamboye trad op bij bijna alle grote schouwburgen, o.a. in New York, Tokio, Parijs, Berlijn, München, Amsterdam, Brussel, Turijn, Salzburg, Wenen, Bregentz, Zürich. Naast zijn omvangrijke liederen- en concertrepertoire zong hij operapartijen zoals Tamino (Die Zauberflöte, Mozart), Lucio Silla (Mozart), Florestan (Fidelio, Beethoven), Max (Der Freischütz, Weber), Hoffmann (Hoffmann's Vertellingen, Offenbach), Don José (Carmen, Bizet in Enschede en Amsterdam), Samson (Samson en Dalila, Saint-Saens, Festspielen Wiesbaden, 1989), Pollione (Norma, Belini), Otello (Verdi), Cavaradossi (Tosca, Puccini), Canio (Paljas, Leoncavallo), Herodes (Salome, Strauss, Brussel 1995), Bacchus (Ariadne auf Naxos, Strauss)), Nureddin (Der Barbier von Bagdad), Prinz (Rusalka), Alva (Lulu, Wozzeck), Hauptmann (Wozzeck), Tichon (Katja Kabanova). Maar bovenal zong hij de grote Wagner-partijen, Rienzi, Erik, Tristan, Mime (MET seizoen 1987-1988), Loge, Siegmund. Zijn rol van Loge in Das Rheingold (Wagner) is vastgelegd op CD. Hubert Delamboye werkte met dirigenten als Claudio Abbado, James Levine, Kurt Masur, Nikolaus Harnoncourt. Zijn regisseurs waren Otto Schenk, Jean-Pierre Ponnelle, Giorgio Strehler, Peter Stein, en Herbert Wernicke. Covent Garden heeft hem uitgenodigd voor Palestrina, (Pfitzner). Aan de Wiener Staatsoper zong hij in de nieuwe productie van Die Jacobsleiter (Arnold Schönberg). En in Keulen in Der fliegende Höllander, Die tote Stadt (Korngold) en ook als Loge in Das Rheingold.

Uit privé-collectie Frits van Lijf, Hubert beantwoordt fanmail

Op 23 september 1986 maakte hij zijn Nederlandse operadebuut in de première van Ithaka van Otto Ketting ter gelegenheid van de opening van het nieuwe Amsterdamse Muziektheater. Ook als concertzanger was hij succesvol met een uitgebreid liederen repertoire. Ook trad hij op in radio uitzendingen.

In 2002/2003 is in de drie van de grootste Europese operahuizen Boris Godunov op de planken gebracht. Achtereenvolgens in Berlijn, Hamburg en Covent Garden. In alle drie de huizen werd een andere versie uitgevoerd ... maar wat ze gemeenschappelijk hadden was dat Prins Sjoeiski (spelling Groot Operaboek Riemens/van Lijf) door één en de zelfde zanger werd vertolkt: Hubert Delamboye.

Er zijn nog contracten voor o.a. Frankfurt, Parijs, Keulen, Madrid en Barcelona.

Twee jaar geleden vond in juni een unieke gebeurtenis plaats. Hubert's zoon Enrico - 27 jaar - die sinds september dit jaar Kapelmeister in Wuppertal werd, stond als dirigent op de bok tijdens een uitvoering van Andrea Chenier, waarin vader Hubert de titelrol zong.

Hubert Delamboye maakte zo'n 25 jaar geleden een plaatopname voor Castle Records: Voor elck wat wils, een opname met opera-aria's en -duetten en voor Orfeo - Kata Kabanova - deze laatste opname is zowel op cd als dvd verkrijgbaar. Tevens werd er ter gelegenheid van het 125-jarige bestaan van Mannenkoor St.Caecilia een herdenkings-cd gemaakt met medewerking van Delamboye en de sopraan Angelina Ruzzafante. Ook zong hij bij de Koninklijke Zangvereniging Venlona waar - met wederom Delamboye als solist - een opname gemaakt werd van o.a. Brahms' Rinaldo Kantate.

Verdi, Il trovatore, duet met koor: Miserere

De sopraan is Angelina Ruzzafante, het koor Mannenkoor St. Caecilia Sweykhuizen, live opname 2000