Marcel Reijans

W.A. Mozart, Mitridate, re di Ponto, Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz - Brilliant Classics 99723 (deel 11 van de Mozart-editie van het Kruidvat)

"Marcel Reijans zingt de titelrol en doet dat met een opvallende stemschoonheid en souplesse. Qua stemtype had Mozart een baritenor ingedachten, zo'n tenor die hoog en laag moest kunnen, die ook nog veelvuldig bij Rossini voorkomt."

Trouw, Peter van der Lint, 28 februari 2002

W.A. Mozart, Il re pastore Brilliant Classics 99717 (deel 5 van de Mozart-editie van het Kruidvat), Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz

"Maar vooral tenor Marcel Reijans (Agenore) steelt de show met zijn prachtige, heldere, egale en soepele stem - een echte Mozartvertolker".

Algemeen Dagblad, Doron Nagan, 18 december 2001

"Daar komt bij dat er een uitstekend muzikaal niveau wordt bereikt met ....tenor Marcel Reijans, die een ingehouden opwinding suggereert."

NRC Handelsblad, Mischa Spel, 4 december 2001

Marcel Reijans, geb.1964

Na het voltooien van de studies Politicologie en Communicatiewetenschap begon Marcel Reijans in 1990 zijn zangstudie aan het Sweelinck Conservatorium van Amsterdam. Vanaf 1994 vervolgde hij zijn opleiding aan het befaamde Curtis Institute of Music in Philadelphia, waar hij in 1996 zijn 'Master of Music degree in Opera' behaalde. In datzelfde jaar won hij het Cristina Deutekom Concours en in 1997 vertegenwoordigde hij Nederland bij de Cardiff Singer of the World Competition. Bovendien was Marcel Reijans in 1995 finalist bij de 5e Luciano Pavarotti Competition. Daarna maakte hij een prachtige carrière bij onder meer de Nederlandse Reisopera en de Nederlandse Opera, tegenwoordig Nationale Opera. Op dit moment werken wij vanuit 401DutchDivas en zustersite 401NederlandseOperas met Reijans aan een voor mei 2018 gepland concert rondom de hofcomponsten van het Haagse Franse Theater 1751-1790

Zowel in opera als ook in recitals en oratoria treedt hij regelmatig op in Europa en de Verenigde Staten en zijn repertoire omvat muziek uit alle stijlperioden van de 17e tot en met de 20ste eeuw. Hij was te gast op diverse festivals, variërend van het Grachtenfestival en het Oude Muziek Festival tot aan de befaamde festivals van Aix-en-Provence en Tanglewood. Hij werkte samen met dirigenten als Sir Simon Rattle, Daniel Barenboim, Riccardo Chailly, Seiji Ozawa, Christoph Eschenbach, Edo de Waart, Bertrand de Billy, Yves Abel, Jaap van Zweden, Hartmut Haenchen, Semyon Bychkov, Thomas Hengelbrock, Harry Bicket, René Jacobs, Ton Koopman, Jan Willem de Vriend en Peter Eötvös. Hij zong o.a. met het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, Boston Symphony Orchestra, Chicago Symphony Orchestra, Staatskapelle Dresden, NDR Sinfonieorchester, het Residentie Orkest, Amsterdams Barok Orkest, Combattimento Consort Amsterdam, Concerto Köln en het Birmingham Symphony Orchestra.

Marcel Reijans wordt veelvuldig gevraagd om Mozart te vertolken. Zo zong hij Ferrando (Così fan tutte) bij de Semperoper in Dresden, bij de Schwetzinger Festspiele, bij de Nationale Reisopera en tijdens de festivals van Baden-Baden, Montreux en Innsbruck. Don Ottavio (Don Giovanni) zong hij in het Liceu van Barcelona, bij de New York City Opera en bij de Nationale Reisopera. De rol van Tamino (Die Zauberflöte) vertolkte hij in het Liceu van Barcelona en bij de Boston Lyric Opera. De op CD vastgelegde Mozart opera´s Mitridate, waarin hij de titelrol zong, en Il Re Pastore, waarin hij de partij van Agenore op zich nam, ontvingen lovende kritieken. Recentelijk heeft hij alle concertaria´s voor tenor van Mozart opgenomen.

Marcel Reijans gaf verder gestalte aan vele uiteenlopende operarollen. Zo zong hij Fenton (Falstaff) bij de Hamburgische Staatsoper, Chevalier de la Force (Dialogues des Carmélites) bij De Nederlandse Opera, Hippolyte in Hippolyte et Aricie van Rameau bij de Saint Louis Opera, Ernesto (Don Pasquale) bij Opera Zuid, Koedriasj (Katya Kabanova) en Candide (Candide) bij de Nationale Reisopera, Teseo (Arianna van Alexander Goehr) bij de Saint Louis Opera, Aeneas (Dido and Aeneas) bij de opera van Malaga, Tsjekalinski (Pique Dame) bij De Nederlandse Opera en Scaramuccio (Ariadne auf Naxos) in het Liceu te Barcelona. Janek (Vec Makropulos) zong hij bij De Nederlandse Opera, bij Opera Zuid en tijdens het Festival d'Aix-en-Provence onder leiding van Sir Simon Rattle. Ein junger Seemann (Tristan und Isolde) zong hij bij De Nederlandse Opera o.l.v. Sir Simon Rattle en in een concertante uitvoering in Carnegie Hall met het Chicago Symphony Orchestra o.l.v. Daniel Barenboim. In concertante vorm vertolkte hij ook Laërte (Hamlet) bij de VARA Matinee, Camille (Die Lustige Witwe) tijdens het Vocaal Festival in het Concertgebouw en Le Berger (Oedipus Rex) tijdens het Kerstmatinee van 2001 met het Koninklijk Concertgebouw Orkest o.l.v. Riccardo Chailly. Hij zong de rol van Paris in Tippett's King Priam bij de Nationale Reisopera, en zal deze rol opnieuw vertolken tijdens de BBC Proms.

Op het concertpodium is Marcel Reijans onder andere te beluisteren geweest in Mendelssohns Elias en Paulus alsmede in het Weihnachtsoratorium van Bach, en in de Messiah en La Resurrezione van Händel. Verder zong hij de aria´s van de Johannes en de Matthäus Passion van Bach, de 9e Symphony (Choral) en de mis in C groot van Beethoven, Mozarts Requiem en Kröningsmesse, Die Schöpfung van Haydn, en Brittens Serenade for Tenor and Horn.

Tot zijn toekomstige engagementen behoren de rol van Hylas in Les Troyens bij De Nederlandse Opera. In Marseille zal hij Tamino zingen in Die Zauberflöte en in Hamburg Ferrando in Così fan tutte. Bij de Vlaamse Opera zal hij zijn debuut maken als Graf Elemer in Arabella, en tijdens het Holland Festival zal hij de titelrol van de nieuwe opera Raaff op zich nemen.

Discografie:

NOVEMBER 2001: Il re pastore (Mozart), Marcel Reijans in de rol van Agenore, Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz

Mozart Edition Brilliant Classics 99717 (2001)

NOVEMBER 2001: Il Sogno di Scipione (Mozart), Marcel Reijans als in de rol van Emilio, Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz

Mozart Edition Brilliant Classics 99729 (2001)

NOVEMBER 2001: Mitridate, re di Ponto, Marcel Reijans in de rol van Mitridate, Musica ad Rhenum o.l.v. Jed Wentz

Mozart Edition Brilliant Classics 99723 (2001)

Rudolf Escher, Nostalgies for tenor and small orchestra, Netherlands Radio Chamber Orchestra o.l.v. Ed Spanjaard

Composers' Voice Classics CV 104 (2001)

W.A. Mozart, Die Zauberflöte, aria van Tamino Wie stark ist nicht dein Zauberton

Sinds kort, october 2003, heeft Marcel Reijans ook zijn eigen website.

bronvermelding: o.a. : Idiaal! artist management