DENZIL DELAERE - Tenor

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99
 • DenzilSlide1
 • DenzilSlide6Fouchard
 • DenzilSlide3
 • DenzilSlide5
 • DenzilSlide4
 • DenzilSlide2
 • Denzil Delaere 2015
 • In Offenbach's la Fourchette
 • Denzil Delaere 2015
 • 2013
 • 2015

De Vlaamse tenor Denzil Delaere volgen wij sinds onze eerste kennismaking met hem in de Lyrica Gent opvoering van Karel Miry's opera Charles Quint, waarin hij medio 2012 een adem- benemende visser Johan zong. Een lyrische rol, vertolkt met een schmelz die je eerder bij een Italiaan of een Duitser uit de lichting Tauber zou verwachten dan van een Vlaamse zanger heden ten dage. Destijds beloofden wij hem direct dat we hem zouden contracteren voor het eerste 401NederlandseOperas / 401DutchDivas concert met Nederlands/Vlaamse opera-aria's dat we toen 'ooit' hoopten te realiseren. Op 26 april 2015 is het zover, dan treedt Delaere samen met sopraan Jolien De Gendt en pianist Pieter Dhoore aan te Hoog-Keppel voor een uniek en bij voorbaat historisch programma met aria's en duetten uit opera's van Ten Cate, Von Brucken-Fock, Van Bree, Eckert, Lilien, Jan Rijken, Harry Mayer, De Pauw, Miry etc. Het slotduet uit Jan Rijkens Norma (1888) is een wereldcreatie voor de solisten.

Tenor Denzil Delaere werd geboren op 26 juli 1988, te Oeselgem (gemeente Antwerpen). Reeds op jonge leeftijd meegevoerd door de klanken van jazzmuziek en door vaders uitgebreide platencollectie, besloot Delaere zelf muziek te gaan maken. In de Stedelijke Muziekacademie van Deinze volgde hij gedurende 6 jaar lessen sopraansax, bij docent Stefaan Cornelis. Hij vervolgde zijn muzikale studies gecombineerd met het Humaniora aan de Kunsthumaniora, saxofoon bij Raf Minten.

A tenor born

Na 2 jaar eveneens bezig te zijn geweest met klassieke zang besloot hij de saxofoon naast zicht te leggen en zijn vocale opleiding te vervolmaken bij docent Philippe Wesemael.

dd6

Vanaf 2008 studeert hij aan het Koninklijke conservatorium van Gent onder de hoede van docenten als Marcos Pujol en Gidon Saks. Hij volgde masterclasses bij Robert Alderson, Jennifer Hamilton, Michael Spyres, Misha Didyk, Gabriele Micheli en Ubaldo Fabbri. Hij volgde reeds een zomerstage in Norfolk, Groot-Brittannië, waar hij de rol vertolkte van één van de spartanen.

Wapenfeiten

Delaere was reeds te zien in Menotti's The Medium als Toby, in Monteverdi's ' L' incoronazione di Poppea als Arnalta, als Ferrando in Mozarts Cosi fan tutte en als de proloog van Brittens The turn of the screw.

La Chapelle Sauvage

Delaere heeft grote affiniteit met concert en oratorio repertoire ontwikkeld vanuit zijn werkzaamheden met het ensemble La Chapelle Sauvage, waar hij de geheimen leerde van Bachs Weihnachtsoratorium, 'Magnificat', 'Kaffeekantate', 'Missa Brevis in A major', en motets etc... Hij trad onder meer op in de Mattheus Passie met het European Inter Voices Choir, en zong de tenor solo in Haydn's Creation met Apotheosis (onder dirigaat van Korneel Bernolet) in het Concertgebouw Brugge. Op zijn programma voor later in het jaar staan onder meer nog de mis van Catalini en de Vespers van Mozart.

Ook in het lied repertoire is hij thuis zo breacht hij diverse recitals met werk  van ondermeer  Schubert, Brahms, Beethoven, Fauré, Poulenc Rachmaninov. Daarnaast heeft hij een sterke affiniteit met contemporain repertoire. Naast zijn aandeel in de weredlpremière van Acubens, vertolkte hij belangrijke werken van Olivier Messiaen, Alban Berg, Wolfgang Rihm, Wim Hendrickx en John Cage. Daarnaast nam hij deel aan de hedendaagse opera L'Algerino in Italia, een parodie op Rossini’s L’Italiana in Algeri van Joris Blanckaert.

Buiten diverse concerten die hij in België heeft werd Delaere ook al gevraagd voor internationale festivals waaronder het Fesitval di Musica in Colombia. Gedenkwaardige concerten gaf hij onder meer in 2012 met Lyrica Gent, waar hij een keur aan aria's en duetten zong uit Charles Quint, Don Pasquale ('Bella sicome un angelo', 'Cercerò lontana terra'), Der Zarewitch ('Wolgalied'), Mignon ('Elle ne croyait pas'), Linda di Chamounix ('Se tanto in ira'), Das Land des Lächels ('Mein Herr Marquis'; met Jolien De Gendt), La Perichole ('Il grandira'), en liederen als 'La belle de Cadix' (F. Lopez) en Leoncavallo's 'Mattinata'.

 


Thomas: Mignon 'Elle ne croyait pas'
Denzil Delaere (tenor), Philippe Wesemael/Guy Penson (piano), Minardschouwburg Gent, 26 februari 2012 (Lyrica Van Mozart tot Broadway)

 


Léhar: Der Zarewitch 'Wolgalied'
Denzil Delaere (tenor), Philippe Wesemael/Guy Penson (piano), Minardschouwburg Gent, 24 Maart 2013 (Lyrica presenteert Paul Claus en nieuw talent)

 


Lehár: Das Land des Lächelns 'Bei einem Thé'
Jolien De Gendt (sopraan), Denzil Delaere (tenor), Philippe Wesemael/Guy Penson (piano), Minardschouwburg Gent, 26 februari 2012 (Lyrica Van Mozart tot Broadway)

Charles Quint wereldpremière

DenzilQuintApplause

Op 29 April 2012 vetolkte Delaere met veel succes de rol van de visser Johan in Karel Miry's grand opéra uit 1857, Charles Quint, over de stroppendragers van Gent. 401NederlandseOperas.nl maakte daarvan een officiële registratie in coproductie met Lyrica Gent en de zangers, die werd uitgebracht als mp3 download en als verfilming. Hieronder de videotrailer:

René Seghers recensie voor Operanostagia en Donizetti Society Newsletter laat niets te raden over:

"Voor 401DutchDivas.nl en 40DutchOperas.com was het een onverwacht buitenkansje om Lyrica Gents fantastische Charles Quint productie te kunnen presenteren als onze eerste eigen productie. Voor België is het natuurlijk een gemiste kans, want dit had uiteraard een BRT radio uitzending behoren te zijn, al was het maar vanwege de historische waarde. Karel Miry is nota bene de componist van het Vlaamse volkslied! Maar zij werken liever met de zekerheden van pakweg De Munt en het alom bekende repertoire. Ook los van de historische waarde is dit voor de Belgische radio overigens een gemiste kans, want de pers was aangaande de uitvoering met recht erg lovend. Natuurlijk, het is een jeugdorkest, maar wel met Geert Soenen als dirigent. Ik zag hem bij de repetities tekeer gaan als een bezetene (waarvan op de Charles Quint pagina enkele videofragmenten). Je kunt Soenen eigenlijk geen 'dirigent' noemen. Gezien de omstandigheden waarin hij soms moet en kan werken is hij meer... een duivelskunstenaar! John Boeren en Patrick Vlaeminck van Lyrica Gent hebben verder waarlijk een ensemble bijeen gebracht dat op ieder podium met dit werk succes zou hebben. Sopraan Amaryllis Grégoire triomfeerde eerder al in de Lyrica productie van Aubers La muette de Portici en toonde zich hier klaar voor de exceptionele eisen die Miry van zijn sopraan vraagt. Ze moet enerzijds de agiliteit van een coloratuursopraan hebben, anderzijds de kenmerken van zowel een lyrische, als een dramatische sopraan. Bariton Vincent Bertrant was een overtuigende Karel V, bas-bariton Laurent Kubla gaf een warmbleodig portret van de verbitterde van Ghest, terwijl bas Thomas Mürk geen moeite had met de rol van de samenzweerder Padilla. Dan tenor Denzil Delaere, een debutant... maar wat voor debutant! Iedereen met een half oor hoort onmiddellijk dat dat hij een aangeboren muzikaliteit koppelt aan een betoverend mooi timbre dat bij mij herinneringen wekte aan de opnamen van de jonge Alain Vanzo. Als hij zo doorgaat met zingen, dan.... Welnu, laat ik zeggen dat ik vooral trots ben deze debuterende tenor als eerste aan de wereld voor te mogen stellen. Ik heb geen seconde geaarzeld om Delaere als opvolger van Hein Meens tot onze tweede Divo van de Maand te maken.

Dat gezegd hebbende voeg ik toe dat Charles Quint misschien geen 'origineel' meesterwerk is, in die zin dat Miry veel invloeden verwerkt van Auber, Meyerbeer en Verdi, maar het is misschien wel het beste werk dat Auber en Meyerbeer nooit componeerden. Het is een muzikale schatkist vol sprankelende melodieën, aubades, monologen, aria's, gepassioneerde duetten en ensembles en als zodanig een sierraad voor de Vlaamse opera als zodanig. Waarbij nog moet worden opgemerkt dat Miry's koorpassages nauwelijks onderdoen voor die van, zeg, La forza del destino."

Opera Studio

Delaere is momenteel lid van de International Opera Academy (former Opera studio Flanders) waar hij een postconservatoium opera-opleiding volgt. In deze context zong hij onder meer al Don Ottavio in Mozarts Don Giovanni in het prestigieuze Zomer Opera Festival Alden-Biesen, 2014. In De Munt was hij stand-in als Don Ottavio in een enscenering van Krzysztof Warlikowski. Verdere engagementen zijn onder meer Benoît Merniers successvolle opera Frühlings Erwachen, in een enscenering van Guy Joosten. Delaere is ook lid van de Chapelle Musicale Reine Elisabeth.


Massenet: Werther 'Pourquoi me réveiller'
Denzil Delaere (tenor), April 2, 2015 (auditie opname)

 


Rubinstein: Nero 'Ah! Lumière du jour'
Denzil Delaere (tenor), April 2, 2015 (auditie opname)

Engagementen

Denzil Delaere treedt op 26 april 2015 op tijdens het eerste 401NederlandseOperas concert met Nederlands/Vlaamse opera-aria's te Hoog-Keppel. Hij zal daar met sopraan Jolien De Gendt en pinaist Pieter Dhoore aria's en duetten vertolken uit opera's van Ten Cate, Brucken-Fock, Van Bree, Eckert, Lilien, Jan Rijken, Harry Mayer, De Pauw, Miry etc.


DISCOGRAPHY
2012

OFFICIAL DOWNLOAD
Karel Miry: Charles Quint
Grand opéra in 5 Acts.

dd5

Performance location: Gent, De Bijloke
Performance date: April 29, 2012

Performers: Vincent Bertrand* (Charles Quint), Amaryllis Grégoire (Marguerite), Laurent Kubla (Van Ghest), Denzil Delaere (Johan), Thomas Murk (Padilla/Battelier), Opera & Belcanto Chorus L. Soudan conducted by Herman Streulens, Male Choir "De Oudenaardse Zangvereniging" conducted by Hans Van Canneyt, Symphonic Youth Orchestra East-Flanders JeMoo conducted by Geert Soenen. 

Vincent Bertand verving welwillend en met groot succes een zieke collega.

vb3Charles Quint (Audio)
Download: €10.59
lk5Charles Quint (Video)
Download: €12.99
Performance producer: Lyrica Gent
Label: 401DutchOperas.com
© 2012: 401DutchOperas.com/ Lyrica Gent
Composer biographyhere


Technical specifications

World premiere recording
High quality MP3 download of digital stereo DAT recording
Recording engineer: 401DutchOperas.com/Hilaire de Slagmeulder
HD film/conversion to mp4
Filmed by: 401DutchOperas.com/RS
Includes full libretto (F/NL)
Includes: 98 page PDF booklet with composer bio, background, plot synopsis (ENG/NL)