Pieter Dhoore

 

PieterDhooreLogoGrootDe Vlaamse pianist Pieter Dhoore is de maestro concertatore van het allereerste 401DutchDivas/ 401DutchOperas Concert op 26 April, 2015. Hij begeleidt daar sopraan Jolien De Gendt en tenor Denzil Delaere in een historisch concert te Hoog-Keppel (NL), waar unieke 19e eeuwse en vroeg 20e eeuwse aria’s en duetten uit Nederlandse en Vlaamse opera’s worden uitgevoerd. Hij werd ons aanbevolen door sopraan Jolien De Gendt, wier muzikale oor zich ook hier weer ten volle bewees. Dhoore toonde zich al tijdens de repetities een uitmuntend concertpianist die de kunst verstaat een orkest in zijn spel te vangen en tegelijkertijd de functie van dirigent op zich te namen. Zijn spel kenmerkt zich door passie en warmte, elementen die op het concert een dimensie toevoegen aan de recreaties van aria’s en duetten uit Andries ten Cate’s Seïd en Palmire , Johannes Bernardus van Bree’s Saffo , Carl Eckerts Guillaume d’Orange , Baron Knigge’s Philippine Welser oder die Perle von Augsburg , Jan Rijkens Norma , Emile von Brucken-Focks Seleneia, Gustaaf Francies de PauwsBellida, Jan Brandts BuysMicarême, Ignace Liliens Beatrijs Harry Mayers Faust en De Dichter en zijn Droombeeld de Vlaming Karel Miry.

Tekst: RS
Foto's, video's en geluid: Archief Pieter Dhoore, 401DutchOperas.com

Pieter Dhoore (1983, Gent, België) kreeg zijn eerste pianolessen van Alfonso Medinilla in de Muziekacademie te Drongen. Drie jaar later begon hij met privélessen bij Filip Martens. Vervolgens werd hij twee jaar begeleid door Katrijn Friant te Deinze. Vanaf de 2de graad begon hij met de  Kunsthumaniora te Gent. Hier begeleidde Sabine Haenebalcke hem gedurende vier jaar. Na deze studies met groot succes afgerond te hebben, besloot hij voor het conservatorium in Brussel te gaan. Boyan Vodenitcharov werd zijn leraar. In 2006 behaalde Pieter met onderscheiding zijn masterdiploma aan hetzelfde conservatorium. Ginds behaalde hij in 2008 zijn leraarsdiploma. Dhoore heeft tevens lessen gevolgd in binnen- en buitenland bij onder andere Jan Michiels, Patricia Montero, Pilar Valero, J.J. Pérez Torrecillas, Ueli Wiget en Timur Sergeyenia.

Solist

Als solist met orkest trad Dhoore in 2009 voor het eerst op met het 3de pianoconcerto van Prokofiev. Recent, in maart 2015 reciteerde hij in een concert met o.a. Francks 'Pianosonate.

 frontPieter


César Franck: 'Pianosonate' (deel II)
Pieter Dhoore (piano), Michael Taits (viool), 19 maart 2015, Gent.

Dhoore gaf sindsdien vele solorecitals met divers repertoire – vaak met een 'Franse' rode draad in het programma – in zowel binnen- als buitenland. Hij heeft een eigen visie op zowel het uitvoeren / interpreteren van muziek op technisch-muzikaal vlak, als op het lesgeven. Dit vertaalt zich ook naar zijn opmerkelijke optreden op het eerste 401DutchOperas Concert van april 2015.

Stijlvoorkeuren

Dhoore houdt zich graag bezig met zowel klassiek, (laat)romantisch, impressionistisch als hedendaags solowerk, met een lichte voorkeur voor Franse en spaanse muziek van rond de eeuwwisseling 19de – 20ste eeuw. Verder laat hij graag werk van minder bekende componisten aan bod komen, welke niet zelden een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het pianistiek-muzikale erfgoed zoals we het vandaag kennen. Bovendien bezit Dhoore een grote liefde voor kamermuziek, wat hij binnen het musiceren tevens als een “mentaliteit” beschouwt.

 ConcertFrontpage


Richard Strauss: 'Morgen'
Pieter Dhoore (piano), Jolien De Gendt (sopraan)

In 2007 werd hem het pianowerk “Eskapaden” van de Belgische muziekschrijver Janpieter Biesemans aan hem opgedragen, wat hij later trots creëerde in De Muze van Meise.

 frontPieter


Janpieter Biesemans: 'Nocturne Opus 1'
Pieter Dhoore (piano)

Contemporain duo met blokfluitist Jan Van Hoecke

Sinds 1996 vormt Dhoore een duo met blokfluitist  Jan van Hoecke, waarmee hij vooral hedendaags werk brengt. In 2001 sleepte hij de 'bijzondere prijs voor klavierbegeleiding'  in de wacht (Axion Classics wedstrijd). In 2006 behaalde hij samen met Jan Van Hoecke de 3de prijs en de publieksprijs in het '6de Nationale Muziekconcours Rotary Gent'. Zij traden ondermeer samen op in de Spiegelzaal te Brussel, De Muze van Meise, AMUZ Antwerpen, Handelsbeurs Gent, Koninklijk Conservatorium Brussel (Bozar), Conservatorium Gent en in het beursgebouw in Parijs. Componisten als Janpieter Biesemans, Ann Eysermans, Frederik Neyrinck, Blaise Ubaldini en Kevin Juillerat droegen reeds werk op aan het duo. Samen met Champ d’Action werkte het duo onlangs mee aan een concertreeks en cd-opname met werk van de Vlaamse componist Luc Brewaeys. Tevens werkte hij mee aan een recente cd-opname met solo- en kamermuziekwerk  van Janpieter Biesemans.

Mahler duo

Sinds 2010 vormt Dhoore met pianist Laurent Beeckmans het Mahler Piano Duo, waarmee hij vooral vierhandige bewerkingen van symfonische muziek, waaronder Mahlersymfonieën ten tonele brengt. Zelf is Pieter ook actief als bewerker voor piano solo, piano vierhandig en 2 piano’s. Hij heeft reeds meerdere bewerkingen op zijn naam staan van o.a. Stravinsky’s 'Le Sacre du Printemps' (zie video hiernaast) en R. Strauss’ 'Eine Alpensinfonie'.

Docent

Pieter beschouwt het lesgeven als een essentieel onderdeel van zijn carrière en doet dit al enkele jaren met groot genoegen. Hij beschouwt het als een “doorgeefmiddel” van zijn muzische gave en wenst hen die daarvoor openstaan, te inspireren. Momenteel doceert Pieter piano aan de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord te Lede, Stedelijke Kunstacademie te Waregem en het Stedelijke Conservatorium te Brugge.

Voor Dhoore's eigen website klik hier.