Deze pagina is bestemd voor uw reacties, mild commentaar en welkome suggesties. Joop Lindeijer.

Reacties 2009


21-12-2009
Beste Heer Lindeijer,

Gisteren zat ik weer eens te genieten van uw prachtige site, toen mijn oog viel op de mededeling dat de Tosca met Gerry de Groot en Jan Dercksen uit 1974 is uitgebracht op CD. Nu had ik deze opname al enige jaren geleden van iemand gekregen, alleen ontbreekt van het Te Deum van Scarpia enkele minuten. ( de ampexband was afgelopen ) Kunt u me meer vertellen over deze uitgave?
Het is enorm spijtig dat er van Gerry de Groot zo weinig te krijgen is!! Hier in Nederland worden operasterren helaas snel vergeten!! Kijk maar naar Erna Spoorenberg, Gre Brouwenstijn, Jacques Urlus etc.

Ik wens u alvast fijne feestdagen,
Met vriendelijke groet
I.v.d.Sande

Geachte heer Van de Sande,

Ik heb even gekeken naar wat ik zelf heb, onlangs heb ik een copie (nog niet beluisterd) van die Tosca uitgave gekregen, verspreidt over 22 mp3 bestanden. Maar het was even zoeken, de nummers klopten chronologisch niet, maar ik heb het Te Deum (Tre sbirri, una carrozza....) beluisterd en helaas, het betreft dezelfde incomplete opname. 3.28 Minuten i.p.v. 3.51 minuten! Een halve minuut te korte band dus. Voor eigen gebruik zal ik die halve minuut compenseren met een stukje uit een andere opname, nu eindigt het Te Deum wel erg abrupt. Uw naam kwam me overigens nog bekend voor, er ging zogezegd een lampje bij me branden, en ja, u heeft enige tijd terug de cd van Hans kaart gekocht. Bevallen? Geen fijn besnaarde stem, maar wel een met een weldadige expressie, een stem om niet over het hoofd te zien. De ene tenor is duidelijk de andere niet. Mario del Monaco kreeg ook nog al eens het verwijt dat hij voornamelijk hard en ongenuanceerd zong. Ik heb live opnames van die zanger waar geen een studio opname aan kan tippen. Een genot om naar te luisteren.
En wat uw conclusie betreffende de operasterren uit het verleden betreft, die deel ik volkomen. Alhoewel de door u genoemde drie artiesten er nog zo bekaaid niet van afkomen. Vooral van Gre Brouwenstijn is toch veel uitgebracht.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


Op 26 januari dit jaar plaatste ik een vraag op deze pagina betreffende 6 liederen gezongen door de tenor Cornelis Kalkman, waarvan zowel de componist als de tekstdichter(s) mij onbekend waren. Het heeft dus bijna een jaar geduurd - de hoop op een antwoord had ik bijna opgegeven - maar zie hier, een antwoord:

15-12-2009
Geachte heer Lindeijer,

Onlangs las ik op uw website de vraag van dhr. Mauritz m.b.t. de opname van Cornelis Kalkman. Ik denk dat ik na enig puzzelwerk de oplossing heb gevonden: het betreft m.i. geen volledige liedcyclus, maar een selectie uit de Neue geistliche Lieder van Jacques Beers (1902-1947). Zes van de 17 liederen worden in een volgorde gezongen die afwijkt van die in de uitgave (uitg. Barenreiter, 1938, heruitg. 1959). De componist vermeldt in zijn voorwoord dat hij de teksten heeft ontleend aan de bundel Geistliche Gedichte (samenst. Kurt Ihlenfeld, uitg. Eckart, Berlin, 1935).
De titels van de opgenomen liederen luiden vermoedelijk resp. Unruh der Zeit (tekst v. W. Desper), Um Mitternacht (H. Claudius), Samannslied (W. Bergengruen), Messianisch (F. Diettrich), Schlichter Psalm (H. Claudius) en Nur wie ein Fisch (J. Klepper).

Ik hoop hiermee de vragen van dhr. Mauritz te hebben beantwoord.

Met vriendelijke groet,
Jan Jaap Kassies

Geachte heer Kassies,

Ik had de moed al op gegeven om een bruikbaar antwoord te krijgen, maar gelukkig is dat nu toch gekomen. Mijn hartelijke dank voor uw speurwerk, ook namens de heer Mauritz. Uw reactie zou ik graag - als stimulans voor anderen - op de site plaatsen. [ .... ]

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


7-12-2009
Beste Joop Lindeijer

Via Google kwam ik op uw site terecht. Ik was op zoek naar Chris Reumer. Zijn naam staat op een manuscript ,dat in mijn bezit kwam. Het is een opera in 1 bedrijf, muziek Chris Reumer, tekst Jacques Robberts.
Zou dit de tenor Reumer kunnen zijn ? Ik vond via Google ook de vermelding bij Willy Alberti, componist Chris Reumer. Is dat dezelfde persoon ? 
Het manuscript betreft Ridder Haaldewijn en het familiespook, tekst is in oude spelling zo'n 30 pag muziek, handgeschreven met vele aantekeningen en doorhalingen. 
Hierbij enkele foto's als voorbeeld

Met vriendelijke groet, Mieke Kennis

Beste Mieke,

Het lijkt mij heel aannemelijk dat het hier om dezelfde persoon gaat. Chris Reumer heeft een conservatorium opleiding gehad, dus het is niet uit te sluiten dat hij dit werk gecomponeerd heeft. Maar zeker weten doe ik het niet.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer

14-12-2009
Dank voor de reactie
Ik zal eens verder gaan zoeken in Blaricum. Wellicht is het iets voor de histrorische kring daar. Op de pagina's staan stempeltjes van De Gooische Flierefluiter, Blaricum
Dit was de troubadour Barend Robberts alias Rob van der Bas, wellicht familie van de tekstschrijver
Met vriendelijke groet
Mieke Kennis


24-10-2009
Geachte Joop Lindeijer

Graag word ik opgenomen op de website Dutch Divas. Hoe kan ik mij hiervoor aanmelden?
Mijn eigen website is: www.zang.annemiekebrouwer.nl

MHG
Annemieke
Brouwer

Geachte mevrouw Brouwer,

Ik heb uw site bezocht en vervolgens met genoegen toegevoegd op de pagina Links. Een link naar mijn site op uw site zou ik op prijs stellen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


05-10-2009
Geachte heer Lindeijer,
Al surfend kwam ik op uw site naast allerlei interessante muzikale zaken, ook de melding tegen dat u werkt aan een boek over wijlen Carel Jacobs. Hoewel al geruime tijd gepensioneerd kunst- en muziekredacteur van de Brabant Pers, dwz de voormalige combinatie van 4 dagbladen in NBrabant, blijft mijn hart kloppen voor de muziek en voor mijn geboortestad Enschede, en Twente. Ik zong destijds onder Jacobs in het St.Jacobuskoor Enschede en bewaar daar nog heel byzondere herinneringen aan. Mocht U dat voor uw boek ( ik ben zeer nieuwsgierig!) nuttig vinden, dan kom ik graag voor een gesprek naar Enschede, waar ik allang voornemens ben naar toe te gaan, ook vanwege dat nieuwe muziekcentrum. Laat maar eens weten. Ik bezit nog diverse recensies van Jacobs van concerten door de RK Oratorium Vereniging Enschede, waar mijn vader voorzitter van was. En Jacobs liet mij als recensent ”ad interim” ook wel eens op uitvoeringen los…

Succes met al dat musicologische speurwerk. Met vriendelijke groet,

F. Op de Coul

Geachte heer Op de Coul,

U dicht mij te veel eer toe. Niet ik, maar musicoloog prof. dr. Hans van Dijk (Belgie) werkt momenteel aan een boek over zijn oud-leermeester Carel Jacobs uit Enschede. Ik zal uw e-mail naar hem doorsturen.
Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


04-10-2009
Geachte heer Lindeijer,

Als trouw bezoeker van uw site zie ik een kleine ongerechtigheid. Bij de updates staat (onder andere) de volgende vermelding:
"Anneke van der Graaf, sopraan (1920-209), overleden op 12 mei". Als u van die 209 nu 2009 maakt is de site helemaal perfect.
Vriendelijke groet,
Han Vis

Geachte heer Vis,

Dank voor uw oplettendheid. Het 'tik foutje' is inmiddels hersteld.
Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


30-09-2009
Geachte Heer Lindeijer,

Bij toeval uw prachtig verzorgde site “tegengekomen” Zelf verzamelaar van knipsels, foto’s en natuurlijk de muziek van klassieke muziek lees ik met belangstelling en plezier de biografieen van veel van mijn favoriete vocalisten. Graag zou ik een brief(je) sturen naar Annie Delorie en Annette de la Bye. Mogelijk kunt u mij helpen met hun adres of tussenpersoon.
Bij voorbaat dank en een vriendelijke groet,
J.Warmerdam.

Geachte heer Warmerdam,

Van Annette de la Bye ken ik het adres niet, van Annie Delorie wel. Maar uit principe - privacy van de betrokkene - verstrek ik over het algemeen geen adressen, c.q. e-mailadressen. Wat ik wel voor u kan doen is een brief naar haar doorsturen. Een e-mail kan ook, maar dat verloopt dan via een nichtje van haar.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


21-09-2009
Beste Joop,
Als grote fan van jouw site, wil ik je graag informeren omtrent twee leuke reacties die ik onlangs weer heb gekregen, van mensen die ik had geattendeerd op jouw voortreffelijke site. Zij allen, in dit geval waren het familieleden van de beschreven musici, waren enorm enthousiast over hetgeen beschreven was en gecompleteerd werd met dat stukje muziek. Het is ook leuk, tekst een foto en een stukje muziek, een hele goed formule Je begrijpt natuurlijk al waar het naar toegaat.
Muziek van grootvader. Dus even een kleine opsomming van wat ik gedaan heb. Een club in Hilversum aangeschreven, maar kreeg nul op het rekwest. Contact gehad met het Operahaus te Graz, maar geen muziek. Wel heb ik over die twee jaar al de aankondigingen van de opera's waarin hij gezongen heeft. Als je interesse hebt in deze papieren dan maak ik wel kopieen en stuur je ze op. Voorts contact opgenomen met Munchen, maar dat gaf wat moeilijkheden, een moeilijke conservator, zag allemaal problemen etc. Ik zal toch nog eens een poging wagen.

Nu een vraag aan jouw, Heb jij nog ideeen wat ik nog zou kunnen doen. B.V. Zou grootvader mogelijk samen met Annie Lighthart hebben gezongen. In dat geval heeft Hilversum misschien nog iets. Heeft hij veel gezongen in Stuttgart? Want dan probeer ik het daar ook nog eens. Ik hoop dat we met vereende krachten toch iets boven water krijgen zodat een ieder zijn stem kan horen. Ook wij, zijn directe familie, zijn zeer nieuwsgierig naar zijn stem. Wij kennen hem alleen maar van verhalen.

Met meest vriendelijke groeten
Rudolf van Schaik

Dag Rudolf,

Fijn te horen dat men zo enthousiast is over mijn site. Verder kijk ook ik uit naar platen van Nederlandse sterren uit het verleden, waaronder uiteraard jouw grootvader. Ik ken nog een paar verzamelaars die ik kan vragen of zij wat weten. Of het wat oplevert weet ik ook niet, maar ik doe mijn best. Tevens zal ik deze e-mail op de pagina reacties plaatsen, dat levert nogal eens positief resultaat op. Laatst kon ik iemand helpen met een vraag die hij twee jaar eerder gesteld had!
Bedankt voor je aanbod wat betreft de Graz' opera optredens, maar ik denk niet dat ik daar wat mee kan doen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


16-09-2009
Geachte heer,
Met interesse en verbazing gekeken naar en in uw mooie website! Bent u zelf ook zanger (geweest)? Vergis ik me maar klopt het dat ik geen info zie over Christine Spierenburg?
Kent u Simon Trirum? U vermeldt Karin Ostar. weet u meer over haar? En Aukje Karsemeijer-de Jong?
Ik hoop van u te horen.

Vriendelijke groeten.
Wim van den Berg.

Geachte heer Van den Berg,

Om met het eerste te beginnen, ik ben geen zanger geweest, op 12-jarige leeftijd heb ik op een schoolavond als voorzanger gefungeerd en daar is het bij gebleven. Een enkele keer zing ik falset smartlappen voor mijn kleindochters, met mooie uithalen, ze vinden het prachtig! 
Het klopt dat u op mijn site niets vind over Christine Spierenburg. Ik weet te weinig van haar, heb zelfs geen foto. Van Simon van Trirum kunt u een foto van hem vinden op de volgende pagina:

https://www.dutchdivas.net/bassen/cornelis_schell4.html

En een link naar zijn website kunt vinden op de pagina 'links' van mijn site:

https://www.dutchdivas.net/linksdutch.html

En met de informatie over Karin Ostar op mijn site moet u het helaas doen en voor Aukje Karsemeyer geldt het zelfde als voor Christine Spierenburg: Ik weet te weinig van haar, heb zelfs geen foto.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


13-09-2009
Geachte Heer Lindeijer,

Ten eerste wil ik u prijzen om de prachtige site DutchDivas. Wel miste ik een aanstormend talent sectie. Daarin zou ik vernoemen:
Merel van Geest, Julia Westendorp en vele anderen.
Kunt u een dergelijke sectie op uw site aanmaken?

Met vriendelijke groet,
Slinger

Geachte heer Roijackers,

Dank voor de complimenten. De meeste aandacht op mijn site gaat uit naar sterren uit het verleden, echter sporadisch wijk ik wel eens af. Wat de door u genoemde twee sopranen betreft, ik heb op mijn links-pagina beiden vermeld en tevens beiden een plaatsje gegeven in de foto-collage.
Ik heb overigens met veel genoegen naar de vocale prestaties van Merel van Geest geluisterd. Bij Julia Westendorp kon ik alleen afgaan op wat anderen over haar schreven.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


03-09-2009
Geachte heer Lindeijer,

Met veel plezier heb ik uw website Dutch Diva's bekeken. Heel erg leuk om te lezen over alle collega's van nu en toen. 
Sinds kort heb ik een website www.murielvandinteren.com en ik zou het heel erg leuk vinden als u mijn informatie wil verwerken op uw site Dutch Diva's.

Met vriendelijke groet,
Muriel van Dinteren

Geachte mevrouw Van Dinteren,

U stond al op de pagina links, zelfs met foto (in de collage), maar de link was niet meer correct. Dat heb ik aangepast, met vermelding dat het om een nieuw site gaat. Succes met uw carriere.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer


11-07-2009
Geachte heer Lindeijer,

Enkele dagen geleden bracht ik een bezoek aan Marie-Louise Hendrickx, dramatische sopraan aan de Koninklijke Vlaamse opera in de jaren '40 tot '70. Deze dame is thans 87 jaar, en zou graag een bezoekje brengen aan haar oude collega, Mimi Aarden. 
Beschikt u over een adres of telefoonnummer van deze zangeres?

Mvg, 
Peter Cornille

Geachte heer Cornille,

Normaal verstrek ik geen adressen en/ of e-mail adressen, maar in dit geval kan ik geloof ik wel een uitzondering maken.

haar adres:
M.L.J.Aarden [ .... ]

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


05-06-2009
Geachte heer Lindeijer,

Ik ben op zoek naar een adres of emailadres van Ank Reinders, kunt u mij daarin verder helpen? Het is voor een groot project over de stem, dat we in Atnene willen gaan organiseren.

Met vriendelijk groeten,
Dr. Ariadne Westerkamp

Geachte mevrouw Westerkamp,

Ik zal uw e-mail doorsturen naar Ank Reinders. Gezien het onderwerp van het project neem ik aan dat zij wel contact met u zal opnemen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


23-05-2009
Geachte heer Lindeijer,

Allereerst wil ik u complimenteren met uw website 'Dutchdivas'. Deze is niet alleen interessant en goed overzichtelijk maar ik denk dat u hiermee ook een daad van historisch belang verricht door al deze vergankelijke informatie vast te leggen en te bewaren. Nederlands-talige muziek-encyclopedieen zijn sowieso al schaars en geven dan over slechts de meest bekend geworden zangers/zangeressen summiere informatie. Uw website herbergt ook tal van mensen over wie in de lexica niets is te vinden.

Ik werk momenteel aan een boek over mijn oud-leermeester Carel Jacobs uit Enschede, die de grondlegger was van de nog altijd bestaande traditionele uitvoering van de Johannespassion in Nijverdal.
In die hoedanigheid had Jacobs veel te maken met de Nederlandse zangwereld van de periode tussen 1935 en 1960. Tal van gegevens over deze zangers heb ik op uw website gevonden, zo bijvoorbeeld over Iza Maas Geesteranus. [Overigens staan er in het artikel van Pieter Vis enkele kleine onjuistheden.]
Graag wil ik t.z.t. met u overleggen of ik alle door u verzamelde gegevens voor mijn boek mag gebruiken. Dat zal - hoe dan ook - met bronvermelding gebeuren. 

Mag ik u tenslotte vragen of u beschikt over gegevens van de bas Jaap Stroomenbergh (zou naar verluidt omstreeks 1900 zijn geboren en docent geweest aan het conservatorium te Den Haag) en de sopraan Ans de Rook - van Leeuwen (1895-1969), gevestigd te Enschede (echtgenote van Klaas de Rook, de grondlegger van het tegenwoordige Orkest van het Oosten)?
En kunt u mij vertellen of er nog opnamen bewaard zijn gebleven van de onlangs overleden zanger Han Le Fevre?

Met vriendelijke groet en hoogachting,

prof. dr. Hans van Dijk
musicoloog

Geachte heer Van Dijk,

Dank voor uw complimenten. Ik heb even voor u gespeurd en vond het volgende:

Jaap - Jacob - Stroomenbergh werd geboren op 3 januari 1901 te Amsterdam. Hij volgde zijn zang opleiding aan het conservatorium van Amsterdam, o.a. bij Jacoba Dresden-Dhont (zij krijgt t.z.t. een biografie op mijn site). Hij werd vooral bekend als pedagoog, 1933/34 bij het Haarlemse Muziek Instituut, daarna bij de muziekschool van Toonkunst te Bussum en vanaf 1945 aan het Conservatorium van Amsterdam en tevens van 1946-166 bij het conservatorium van Den Haag. Tot zijn bekendste leerlingen behoorden o.a. Gre Brouwenstijn en Guus Hoekman.

Wat opnames van Han le Fevre betreft, het enige wat ik heb kunnen traceren staat al op mijn site vermeld. Ik heb zijn stem nog nooit gehoord.
Sopraan Ans de Rook - van Leeuwen is mij onbekend.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


17-05-2009
Geachte Joop Lindeijer,

Mijn naam is Hans Vriezen (tenor) en ben ruim 16 jaar beroepsmatig werkzaam als opera en concertzanger. Ik zou het een eer vinden als u mijn profiel zou willen toevoegen op uw website. Ik ben nu bijna 13 jaar werkzaam bij de Nationale Reisopera in Enschede. Daarvoor was ik 4 jaar werkzaam bij Duitse Theaters. Mijn vroegere zangpedagoge was de bekende Sopraan Antoinette Tiemessen (ook vermeld op uw site)

Voor meer informatie verwijs ik u graag naar mijn website www.hansvriezen.com waar u ook audio opnames van mij kunt beluisteren van Messiah. Ik hoop nog van u te horen.

Met vriendelijke groet,
Hans Vriezen

www.hansvriezen.com

Geachte heer Vriezen,

Inmiddels heb ik uw site bezocht en ik zal met genoegen een link naar uw site plaatsen. Bijkomend voordeel was dat ik op uw site, bij de links, ook een link naar de site van Annelies Lamm vond. Haar heb ik diverse keren live gehoord en ik was erg gecharmeerd van haar vocale capaciteiten. Ook haar heb ik dus nu toegevoegd.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


08-05-2009
kunt u mij vertellenof er nog platen of cd s zijn van
adriaan van liempt

gerard de vries

Geachte heer De Vries,

Er is ooit een cd samengesteld met opera aria's gezongen door Adriaan van Limpt. Of die nog leverbaar is weet ik niet. Probeert u het eens via deze site:

https://www.mauriceluttikhuis.nl/index2.html

Succes,

Joop Lindeijer


17-04-2009
Dag mijnheer Lindeijer,

Ik las het artikel over Richard Tauber en hou rekening met het feit, dat u om een milde reactie vraagt. Het viel me op, dat u aan het begin van de tekst Richard Tauber in 1892 laat geboren worden en helemaal onderaan als afsluiter van de tekst van gedacht verandert en hem in 1891 op de wereld schopt. Mag ik het gebrek aan compassie noemen, als u die brave moeder tweemaal de bevalling instuurt om uiteindelijk toch maar een zoon op de wereld te zetten ? Mag ik voorstellen, dat Richard Tauber maar een keer geboren is ? In 1891 in Linz, Oostenrijk.

In de hoop op uw begrip te kunnen rekenen – ‘k pleit vooral voor wat begrip voor die moeder – stuur ik u vriendelijke groeten uit Vlaanderen in Belgenland.

Dag heer Bogaert,

Dank voor uw kostelijke reactie. U heeft dit schoonheidsfoutje van mij inderdaad mild verpakt. Gelukkig stond op het Engelstalige gedeelte de datum wel correct vermeld. Voor de zekerheid heb ik nog even op een copie van zijn paspoort gekeken, en inderdaad 16 mei 1891 Linz. Er is overigens wel wat meningsverschil over de juiste datum geweest, maar de datum op zijn paspoort zal toch wel kloppen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


12-04-2009
Hallo heer Lindeijer,

Als redelijk fanatieke verzamelaar van 78 toeren platen kom ik regelmatig leuke items m.b.t. Nederlandse operazangers/zangeressen tegen.
Omdat men nu eenmaal niet alles bewaren resp. verzamelen kan (ik verzamel namelijk vooral Nederlandse en Duitse kleinkunst tot 1945, Europese hot-dance en jazzmuziek); het klassieke genre echter zeer te waarderen weet, heb ik misschien wel wat wat u voor uw site, onderzoek en te produceren CD's gebruiken kunt, namelijk enige krantenknipsels over bekende Nederlandse zangers en zangeressen zoals Urlus, Ravelli, Vincent, Versteegh, enz.
Omdat ik het jammer zou vinden dit te moeten weggooien zou ik u het graag kostenloos toezenden, in de hoop u er een plezier mee te doen !
Tevens sluit ik het niet uit in de toekomst nog meer voor te kunnen betekenen aangezien ik (zoals ik al aangaf) met enige regelmaat klassieke zang-items (knipsels, foto's, boekjes, platen, enz.) tegenkom.
Heel graag hoor ik wat van u.

Met vriendelijke groet en fijne paasdagen !

Dimitri Marheineke

Hallo heer Marheineke,

Hartelijk dank voor uw genereuze aanbod. Mijn paasdagen waren weer goed. Dit gebeurt niet vaak, alhoewel ik toch een enkele keer zo'n 'knipsel verzameling' heb mogen ontvangen. Een maal zelfs een hele grote verzameling van een overleden liefhebber en waarvan de nazaten het weggegooid hadden. Een Amsterdamse museumdirecteur/ archivaris viste het uit de container en heeft mij benaderd met als enige voorwaarde dat ik het netjes zou archiveren. Het heeft mij maanden werk gekost.
Ik ben reuze benieuwd.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


12-04-2009
Interessante discografische informatie over Fernand Faniard is te vinden op:

https://www.musiwall.ulg.ac.be/spip.php?page=fiche&;id_article=11

Dag heer Borremans,

Bedankt voor de tip. Ik was overigens al getipt door Faniard's zoon en zal van het uitbrengen van deze cd zeker melding maken op mijn site.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


25-03-2009
Geachte heer Lindeijer,
Graag maak ik U attent op mijn website waarin U van alles kunt lezen, zodat U weet wie ik ben!
Wellicht een idee om mij aan Uw site te linken?

www.julianhartman.nl 

met hartelijke groet, 
Julian Hartman

Geachte heer Hartman,

Met genoegen zal ik een link naar uw website plaatsen. Ik heb het momenteel vrij druk en heb uw site nog slechts vluchtig bekeken, maar afgaande op wat ik bij de door u geplaatste geluidsfragmenten gehoord heb, zal ik een een link naar uw site plaatsen.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


18-03-2009
Geachte heer Joop Lindeijer,

Kleine aanvulling op CV van Geert Smits:
Geert Smits (bariton) kreeg in 1997 de nederlandse muziekprijs uitgereikt. Zie o.a: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nederlandse_Muziekprijs

m.vr.gr,
Wouter van der Meiden

Geachte heer Van der Meiden,

Hartelijk dank voor uw tip. Ook kleine aanvullingen zijn welkom. De pagina van Geert Smits is inmiddels aangevuld.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


16-03-2009
Geachte heer Lindeijer,

Mijn complimenten voor uw fraaie website! Het deed me deugd er twee portretten van Mia Peltenburg te vinden, waarvan ik er een graag zou willen publiceren in mijn -- bijna voltooide -- boek over de opvoeringen in Nederland, tijdens het leven van de componist, van Erich Wolfgang Korngold. Kunt U me alstublieft laten weten in welk archief zich deze foto's bevinden, of in welk boek ze verschenen zijn? 
Met vriendelijke groet en hoogachting,

Caspar Wintermans.

Geachte heer Wintermans,

Dank voor uw complimenten. De eerste foto komt uit: "De zangkunst en hare sterren", door Anton Averkamp, Philips Kruseman, 's Gravenhage, 1928

De tweede foto - mooi he - uit mijn eigen knipsel verzameling. Een erfenis, waarvan de herkomst der knipsels niet meer te traceren is. In principe vervalt het auteursrecht pas 70 jaar na het overlijden van de auteur (fotograaf). Ook van de eerste foto is niet bekend wie de fotograaf is. Aan u de beslissing hoe te handelen. Mijn toestemming heeft u.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


16-02-2009
Beste Joop Lindeijer,

Je naam kreeg ik door van Roeland Gerritsen van KRO radio 4. Ikzelf werk voor radio 5, de amusementszender van de publieke omroep. Voor mijn programma KRO Cafe Kooijmans ben ik op zoek naar operazangeres Jenny Veenninga. Heb je enig idee waar ik haar kan vinden ?
Ik hoor graag van je.

Met vriendelijke groet, 
Eric Bakker

Beste Eric,

Dat was makkelijk:

Veeninga Jennie [ ... ] Amsterdam

Vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


26-01-2009

Eind vorig jaar ontving ik van de heer Rien Mauritz onderstaande e-mail:

Waarde heer Lindeijer,

Via het web communiceren heeft niet mijn voorkeur, er blijft mij echter geen andere wijze over [ ..... ] Ik heb namelijk een Pyral plaat met de Hilversumse tenor Cornelis Kalkman met orgelbegeleiding door NCRV-man Klaas Bartlema op CD gezet. Mogelijk kan dit een aanvulling voor uw collectie zijn. Uw reactie kan er voor zorgen dat deze registratie bij u in de bus valt.
De opname is inmiddels door mij ontvangen, J.L.

Met als vervolg:

Geachte heer Lindeijer,

Wat betreft uw vragen m.b.t. de Cornelis Kalkman opname :
Net zo min als ikzelf, kunnen de mij bekende musici enige helderheid verschaffen omtrent componist en tekstschrijver. [.....] bij het afweken van de labels kwam alsnog een plaatnummer te voorschijn : Het destijds bij de NRU gebruikte gele vetkrijt laat no. 24404 zien. Hopelijk kan het beantwoorden van deze enkele vraag u verder helpen. 
Mocht ik eventueel nog gegevens binnen krijgen, in dat geval laat ik u het uiteraard direct weten.

Benieuwd zijnde naar eventuele vorderingen,
met vriendelijke groet, Rien Mauritz.

Ein unbekannter Liedcyclus (titel fictief, J.L.)
Sechs Lieder gesungen von Cornelis Kalkman, tenor
Ten onrechte in obscuriteit gebleven (R.M.)
01-Was klein beraht lauft ohne Ruh
02-Was ist die ewige gro?te, was ist die ewige Nacht
03-Er kriegt wir Ostern auferstehen, heute' wollen wir auf den Ater gehen
04-Bleibt du und ewig
05-Ich bin ein Krieg, ich weiss das uber Erde und Himmel
06-Mein Herz hat einen Schlag getan
Mein Herz hat einen Schlag getan
nur wie ein Fisch die Flossen regt
ein Blatt im Winde sich bewegt
ein Vogel seine Schwingen hebt
und alles Leben war gelebt
und alle Ewigkeit begann.

De titels van de eerste 5 nummers zijn via herhaald beluisteren verkregen. De tekst van het 6e lied vond ik bij een firma van grafzerken in Duitsland. Wie kan mij verder helpen met gegevens als: de naam van de componist, de werkelijke titel van de cyclus (duur ongeveer 11 minuten), tekstschrijver en wat verder relevant is? Bij voorbaat dank.
Joop Lindeijer

Inmiddels heb ik - zie bericht 15-12-2009 - na bijna een jaar antwoord op onze vraag gekregen. J.L.


25-01-2009
Goedendag meneer Lindeijer,

Ik ben per toeval op uw site terechtgekomen bij het intoetsen van de naam Frits Hes. Ik ben de kleindochter van schilder en componist Frits Hes, de dochter van Sonya Hes. Ik heb mijn opa slechts als kind gekend. Van hem heb ik twee schilderijen, een krantenknipsel en wat foto's. Op een daarvan schrijft hij muziek. Mijn moeder leeft niet meer maar ik heb altijd meer willen weten over mijn opa.
Ik zou u bijzonder erkentelijk zijn als u mij in contact kunt brengen met mensen die op welke manier dan ook hem hebben gekend. Ik zou graag willen weten waar ik eventueel achter stukken kan komen die mijn opa heeft gecomponeerd. Is er in Nederland een Stichting die mij op weg kan helpen?

Hartelijke dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Ismahane BenSmail-Hes

Geachte mevrouw BenSmail-Hes,

De enige die ik ken en die u mogelijk wat meer kan vertellen is de heer Hans van Nispen. Hij heeft al eerder positief gereageerd op verzoek van de eigenaresse van een schilderij van de sopraan Aukje Karsemeyer en geschilderd door uw opa. Ik zal uw e-mail aan hem doorsturen, dan kan hij contact opnemen met u. Of uw opa's composities bewaard en gearchiveerd zijn gebleven weet ik niet. In elk geval niet bij het Nederlands Muziekinstituut.

Met vriendelijke groeten,
Joop Lindeijer


18-01-2009
Beste heer Lindeijer,

Ik kijk best wel vaak op uw site, maar zag tot mijn Grote verbazing dat de tenor Peter van Zon nog niet op uw lijst staat. Mocht u informatie en misschien geluidsmateriaal willen van de heer van Zon, wil ik u altijd van dienst zijn.
Maar ga wel door met deze site er zijn heel veel mensen die ervan genieten en het is goed dat deze site er is, zodat al die heerlijk mensen van weleer niet vergeten zullen worden!

Met Vriendelijke Groet,

Mari kant, Gorinchem

Geachte heer Kant,

Hartelijk dank voor uw aanbod. De naam Peter van Zon was mij niet geheel en al onbekend; zo uit mijn herinnering geput, speelde het grootste deel van zijn zangersloopbaan zich af bij het voormalige Opera Forum. Nader onderzoek toonde aan dat zijn debuut al plaats vond bij de De Nederlandsche Opera in het seizoen 1946/47, hij in 1956 overging naar Opera Forum, alwaar hij tot en met 1973 actief bleef.
Mocht u mij aan meer informatie kunnen helpen, dan graag. Maar wel minimaal een redelijke foto. En ja, geluidsmateriaal is eveneens welkom.

Met vriendelijke groet,
Joop Lindeijer

^top^