DutchDiva v/d maand
Barbara Schilstra
De Nederlandse lyrische sopraan Barbara Schilstra is Diva van de Maand in de context van haar hoofdrol in 401Concerts 4 (OBA Concertzaal aan het Haagse Spui, 18 december). Zij vertolkt hier aria's en duetten uit Nederlandse opera's van Cornelis Dopper, Daniël de Lange, Gerard von Brucken Fock, Willem Landré, Jan van Gilse, Jan Brandts Buys en Richard Hageman. Schilstra's stem kenmerkt zich door een zilverig timbre en persoonlijkheid. Het voorlopige hoogepunt in haar carrière was de toernee die haar als Saffi (Zigeunerbaron) van Wenen dwars door Duitsland voerde. Het volgende hoogtepunt wordt het 18 december concert, met wereldpremières van Van Gilse en G. von Brucken Fock! Wie benieuwd is naar haar stem is welkom bij deze coproductie met het Nederlands Muziek instituut. Toegang is gratis!
DutchDivo v/d maand
In Memoriam Wolter Willemsen
Wolter Willemsen, de spil van ons 401NederlandseOperas project en iemand van wie wij allemaal ontzettend veel hielden is op 18 juni volkomen onverwachts overleden. Mede namens ons zangersteam dat meer dan twee jaar lang heel intens met hem heeft samengewerkt, Barbara Schilstra en Hendrik Vonk, Lilian van de Zande en sinds kort ook Hans de Vries spreken wij onze steun uit aan zijn vrienden en familie. Wolter was hoogbegaafd, in zijn spel kon hij je meenemen naar klankwerelden die wij in al die prachtige muziek zelfs in onze stoutste dromen nooit hadden vermoed. We zouden 8 juli de studio ingaan om het resultaat van twee jaar schaven aan Von Brucken Fock, Jan van Gilse, Jan Brandts Buys en nog wat fascinerende namen vast te leggen. Dat gaat nu helaas niet meer. Dat is ook een klap voor deze Nederandse componisten. Beste Wolter, waar je ook bent, we gunnen je op de grote reis naar het onbekende geen rust maar vooral heel veel mooie muziek en een Bösendörfer.
Guus Hoekman

De bas Guus (Gustaaf) Hoekman werd geboren op 16 oktober 1913 te Den Haag. Hij ging, na na een korte carrière als marine-officier, nog tijdens de Tweede Wereldoorlog zang studeren bij Jaap Stroomenbergh en in Hilversum bij Aaltje Noordewier-Reddingius. Later ook nog bij Lothar Wallerstein die hem op zijn opera-loopbaan voorbereidde. Tijdens de oorlog gaf hij clandestiene liederrecitals en na 1945 begon hij zijn carrière als oratoriumzanger in Spanje en Italië. In Nederland zong hij ook aanvankelijk alleen als concertzanger en voor de omroep.
![]() |
![]() |
Guus Hoekman verwierf in de jaren vijftig en zestig grote faam bij o.a. de Koninklijke Vlaamse Opera, waar hij in 1951 debuteerde als Osmin, bij De Nederlandse Opera en de Deutsche Oper am Rhein (Dusseldorf, 1961-1962). De combinatie van zijn donkere, kernachtige bas met een statige verschijning en een markante toneelpersoonlijkheid maakten hem de ideale vertolker van serieuze rollen als Sarastro, Filips II, Fiesco en Arkel, welke laatste rol hij ook zong in Glyndebourne (1969) en in een complete Decca-opname van 'Pelléas et Mélisande' onder Ansermet. Een onverwachte kant van zijn talent toonde hij als een voor iedereen verrassend komische 'Don Pasquale'. Tevens was hij een vertolker van liederen en bleef hij zingen in oratoria.
Hij trad ontelbare malen als eerste bas op bij De Nederlandse Opera, waar hij debuteerde als Koning in de Nederlandse première van Carl Orff's opera 'Die Kluge' in het seizoen 1956/57. De jaren er na zong hij als Baculus in 'Der Wildschütz' van Lortzing (1958), en in 1960 werkte hij mee aan de wereldpremière van de opera 'Martin Korda' van Henk Badings. Hij trad op in rollen als Don Pasquale, Sarastro (Die Zauberflöte), Philips II (Don Carlos) en als Arkel (Pelléas en Mélisande). Hij werkte mee aan de premières van Kalchas (1959, J.Andriessen), Jean Lévecq (1965, G.Landré). Hij trad op o.a. in Salzburg, in Brussel bij het Théâtre de la Monnaie (1964), in Covent Garden en in het eerder genoemde Glyndebourne (1962/63 en 1969), in Boston als Osmin in Mozart's 'Die Entführung aus dem Serail' (1965) en in de New York City Center Opera.
Guus Hoekman verbleef ruim 7 jaar (1972-1979) in de V.S. waar hij werkte als pedagoog en regisseur. Na zijn terugkeer in Nederland zong hij in 1980 bij de Nederlandse Opera in de wereldpremière van de opera 'Thijl' van Jan van Gilse, in 1983 als Sarastro in 'Die Zauberflöte', in 1984 als Titurel in 'Parsifal' en in 1985 als Trulove in Strawinsky's 'The Rakes' Progress'. Hij vestigde zich in Santpoort en was in de periode 1981-1985 te Amsterdam werkzaam als een gedreven zangpedagoog.
Guus Hoekman is overleden op 16 april 1996 te Utrecht.
Discografie: MMS (Sarastro in 'Die Zauberflöte'), Decca ('Pelléas et Mélisande'), Philips ('Te Deum' van Bruckner), Telefunken (Matthäus Passion).