Francis van Broekhuizen

  • Francisvanbroek2
  • FrancisvanBroek1
  • As Suor Angelica

Francis van Broekhuizen (1975) zingt al sinds haar 15e levensjaar. Gegrepen door de aria van de Koningin van de Nacht gezongen door Cristina Deutekom, legt Francis zich toe op het zingen van dit stuk! Na het zien van Maria Callas weet Francis het zeker: ze wil ook operazangeres worden. Haar eerste zanglessen neemt ze bij de Bulgaarse operazangeres Dobrinka Yankova in Den Haag. In 1997 begint Francis haar studie klassieke zang aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Haar leraar daar is de Britse Countertenor Kevin Smith. Tijdens haar opleiding volgt ze vele masterclasses bij o.a. Rudolf Jansen, Miranda van Kralingen en Cristina Deutekom.

In 2002 studeert Francis af met hoogste onderscheiding voor artisticiteit. Van 2002 tot en met 2004 gaat Francis zich verder specialiseren als operazangeres aan De Nieuwe Opera Academie te Amsterdam en Den haag o.l.v. Alexander Oliver. In deze opleiding zingt Francis haar eerste operarollen op het toneel. Bijvoorbeeld de eerste dame in Die Zauberflote van Mozart, Anezka in De twee weduwen van Smetana, en de barones de Gondremarck in La vie Parisienne van Jacques Offenbach. Tijdens deze twee jaar volgt Francis wederom masterclasses bij o.a. Marc Tucker, Henk Smit, Cora Canne Meijer. In 2004 studeert Francis wederom af met onderscheiding. Van de regisseur Javier Lopes Pinon krijgt zij voor het vertolken van La Baronne de Gondremarck zelfs een 10!

Vissi d’arte, Vissi d’amore
Twee jaar ensemble lid bij Opera Zuid te Maastricht

Nadat Francis is afgestudeerd doet ze mee aan twee concoursen. Het Internationaal Vocalisten Concours te Den Bosch en het Cristina Deutekom concours te Enschede. Francis haalt in Den Bosch de halve finale en wint de derde prijs bij het Deutekom concours. Ze valt op bij de artistiek leider van Opera Zuid, Miranda van Kralingen. Zij biedt Francis dan ook een tweejarig contract aan als soliste in het huisensemble van het gezelschap. Dit is op dat moment een nieuw experiment in het operabedrijf van Nederland. Van Kralingen wil zo jong talent een kans geven mooie rollen te doen in theaters door heel Nederland.

Francis pakt deze kans met beide handen aan en verhuist naar Margraten, dicht bij Maastricht. In de twee jaren die volgen zingt Francis diverse rollen. Ze maakt haar debuut als Paulina in De Speler van Prokofiev. Daarna zingt ze rollen als Hanna Glawari in Die Lustige Witwe van Franz Lehar; de vreemde vorstin in Rusalka van Dvorák; Michaëla in Carmen van Bizet; Cendrillon in de gelijknamige opera van Jules Massenet. Ze werkt samen met regisseurs als David Prins, Dahlia Ibelhauptaite, Stephan Mettin, Ben Davis en Caroline Sittig. Onder de dirigenten noemen wij zoals Stefan Veselka, Ivan Anguelov, Jan Stulen en Ed Spanjaard.

Suor Angelica

Met Ed Spanjaard beleeft Francis een van haar grootste successen. Namelijk het zingen van de hoofdrol in het tweede deel van Il Trittico van Puccini: Suor Angelica. Het verhaal gaat over een kloosterzuster die na zeven jaar hoort dat haar onwettige zoontje is overleden na een ziekbed. Deze zoon heeft ze moeten afstaan en ze is daarna weggestopt in het klooster. Ze was een schande voor haar adellijke familie. Hierop besluit ze zelfmoord te plegen om haar zoon weer te kunnen zien. Tijdens het drinken van een doodsdrankje, komt ze erachter dat het een doodzonde is en dat ze nooit meer naar de hemel mag om haar zoontje te zien. Wat volgt is een van de prachtigste scenes uit de operaliteratuur waarin ze de heilige maagd Maria smeekt toch de hemelpoort te kunnen betreden. In een visioen komt de heilige maagd haar halen samen met haar zoontje. Francis zong deze rol met zoveel overgave, dat vele bezoekers met tranen de zaal verlieten. In de pers waren de recensies unaniem lovend over haar vertolking als de betreurenswaardige zuster Angelica.

Opera Spanga | Opera op een nieuwe manier beleven

 

In 2008 wordt Francis vaste soliste bij het gezelschap Opera Spanga. Dit gezelschap staat onder leiding van regisseur Corina van Eijk. Zij staat bekend om haar vernieuwende producties van oud operarepertoire. In 2008 zong Francis de rol van Leporella in een bewerking van Mozarts Don Giovanni: Donna Giovanna. In deze bewerking zijn een aantal rollen van sekse veranderd. Hierdoor geeft Corina van Eijk een nieuwe visie op het losbandige leven van de hoofdpersoon. In 2012 is er van deze productie een nieuwe operafilm geproduceerd in samenwerking met de NTR. In 2009 kreeg Francis een enorme uitdaging door gevraagd te worden de hoofdrol te zingen in de opera Elektra van Richard Strauss. De rol Elektra staat bekend om de zware vocale moeilijkheden en complexiteit van de muziek. Francis heeft daarom een jaar de tijd genomen om te werken aan deze partij samen met haar coach Charlotte Margiono en pianist Peter Nilson. Ook dit keer waren de uitvoeringen een groot succes en kreeg Francis lovende kritieken in de pers.

In 2010 heeft Francis in samenwerking met Corina de opera Tosca van Puccini bewerkt tot een onewomanshow en familievoorstelling van 45 minuten. In deze voorstelling zingt Francis in haar eentje de drie hoofdrollen Tosca, Scarpia en Mario en laat alle kanten zien van deze opera ingebed in heel veel dramatische en humorvolle momenten. In museum Beelden aan Zee te Scheveningen heeft Francis 4 uitverkochte voorstellingen gegeven met als decor de stukken van de tentoonstelling “Wasted Land”.

Callas meets Kaandorp

  • fvb8
  • fvb9KlaraUlemanFvb
  • fvb3
  • fvb5
  • Fvb1
  • With Klara Uleman in Donna Giovanna (Spanga)

Naast het operawerk van Francis is ze ook regelmatig te vinden op de verschillende concertpodia door Nederland samen met haar pianiste Femke de Graaf. Samen zijn zij verbonden aan vereniging Vrienden van het Lied, alwaar ze mooie liedrecitals geven met liederen van o.a. Schubert, Strauss, Brahms, Rachmaninov, Tjaikovsky, Porter e.v.a. Naast deze serieuze liedrecitals vermaken Francis en Femke hun publiek ook in concerten met lied en opera/operette/musical repertoire. Uniek in deze concerten zijn de komische toelichtingen van Francis. Men heeft haar al wel vergeleken met de cabaretière Brigitte Kaandorp. Ook geeft Francis concerten samen met Gregor Bak. Deze concerten kenmerken zich door het lichte klassieke repertoire en gezellige bekende Nederlandse liedjes die iedereen kent. Afgelopen seizoen heeft Francis een tournee gemaakt als zangeres en comédienne samen met Ernst Daniel Smid in de serie 'Meesterlijk Klassiek'.

Bij twijfel hard zingen

In 2013/2014 was Francis te zien bij Opera Trionfo in de opera 'Owen Wingrave' van Benjamin Britten. In januari, februari en maart speelt ze in theaters door heel Nederland. Daarnaast zal ze op tournee gaan met haar eigen jeugdvoorstelling 'Het Lied van Giacomo'. Een operasprookje wat Francis samen met haar broer Tim van Broekhuizen in opdracht van het IVC heeft gemaakt.

Van Krill tot Wagenaar

Op 8 februari 2014 maakte 401DutchDivas een registratie van wederom een unieke uitvoering met Francis van Broekhuizen in een hoofdrol. Ze trad namelijk aan voor de uitvoering van Jung Sigurd, een cantate van Carl Krill (1846-1927) in het bijzijn van Krills kleindochter Margareth Krill. Daarna volgde Johan Wagenaars De schipbreuk met de koren AUK en Vocaal Ensemble Frascanti, in de Dominicuskerk te Amsterdam. Was Van Broekhuizen ons in Donna Giovanna al opgevallen, zo maakte ze nu indruk door haar rolidentificatie en gedrevenheid voor dit helaas zelden gehoorde repertoire. Johan Wagenaars scenische cantate De schipbreuk is namelijk een kostelijk meesterwerkje van krap een uur, geschikt voor volwassenen en andere kinderen. Krills gewichtige cantate Jung Sigurd is een volbloed romantische compositie van een genaturaliseerd Duits/Nederlandse componist.

Website: www.francisvanbroekhuizen.nl

RS.