Annett Andriesen

Pique Dame

"...Overweldigende Pique Dame bij Alexeev. Nikolai Alexeev stuwde het Nederlands Radio Symfonie Orkest naar grote hoogten. Ongebreidelde passie: dat was ook het devies voor het Groot Omroep Koor. De partij van de gravin was een glansrol van de Nederlandse mezzosopraan Annett Andriesen die donderpreken moeiteloos wist af te wisselen met fluisterende innigheid. Een mooi exportproduct..."

Dagblad TROUW

RAAFF opera van Robin de Raaff en Janine Brogt. Regie Pierre Audi, Dirigent Lawrens Renes.

"...Het is een onderhoudend geheel en er wordt prima gezongen en gespeeld door het uitgebreide Nieuw Ensemble onder leiding van een geïnspireerde Lawrens Renes. Annett Andriesen is in majestueuze topvorm als Victoria en zet de opera bijna helemaal naar haar hand. Mark Tevis (M.) ziet er uit als Amadeus in de gelijknamige film en zingt - net als Daniele de Niese (Dorothea) - verbluffend..."

Dagblad TROUW

"...Sehr beeindruckend mit ihrer sonoren Mezzo-stimme war auch Annett Andriesen als Victoria Vorst..."

OPERNWELT

Jenufa

"...en dan was er Annett Andriesen, vocaal de meest authentiek klinkende en qua spel en inleving degene die, ondanks haar bescheiden (grootmoeder)rol een onuitwisbare indruk naliet..."

Leeuwarder Courant

"...Tweede voltreffer was Annett Andriessen als Ulrica. Ze zette een formidabele karakterrol neer, liet de demonische diepten van haar partij horen en straalde in haar spel een en al autoriteit uit..."

Leeuwarder Courant

Annett Andriesen, mezzosopraan

Annett Andriesen is geboren in 1950 te Den Haag. Haar ouders komen uit Oudebildtzijl, een dorpje in de gemeente Het Bildt, provincie Friesland. Het ligt ten noordoosten van Sint Annaparochie. Annett Andriesen woont er samen met haar man Edwin Rutten (Ome Willem) aan de Oudebildtdijk, dezelfde dijk waar ook haar ouders gewoond hebben.

Tijdens haar studie was zij tevens werkzaam als public relations adviseur (als'chef du bureau' met 5 medewerkers) voor een aantal grote maatschappijen. Deze PR-ervaring zou haar later nog van pas komen. Zij studeerde zang o.m. bij Jos Burcksen, Meinard Kraak en Ré Koster. Zij behoorde tot de prijswinnaars van het vocalistenconcours te Den Bosch (1975) en dat van Rio de Janeiro. Zij debuteerde in de Twentse Schouwburg te Enschede bij Opera Forum op 18 juni 1975 in de rol van Orpheus (Gluck), Euridice werd gezongen door Margarethe Albers, Amor door Ans Roetgering, de muzikale leiding was in handen van Gustav Fülleborn.

Hierna volgden uitnodigingen en verbintenissen met de Nederlandse Opera, de Vlaamse Opera, Opera Forum, Opera Zuid, in Duitsland en in Barcelona (Liceu). Annett Andriesen heeft ca. 100 operarollen gezongen, waaronder Fricka (Die Walküre), 'de heks' (Hans en Grietje, Humperdinck), 'Lady Billows' (Albert Herring, Britten), de gouvernante (Pique Dame, Tsjaikovski), Ulrika (Un ballo in maschera), Marcellina (Le nozze di Figaro), Frau Mary (Fliegende Holländer), Suzuki (Butterfly), 'Dritte Dame' (Zauberflöte) en La zia principessa (Suor Angelica, Puccini).

Annett Andriesen, mezzosopraan

Annett Andriesen heeft in verschillende premières van opera's van Nederlandse componisten gezongen waaronder 'de abdis' in Axel (Van Vlijmen/De Leeuw, 10 juni 1977 ), Helga in Naima (Theo Loevendie, 17 juni 1982), 'Faust moeder' in Dr. Faustus (Konrad Boehmer, 18 april 1985), Etta in Salto mortale (Wim Stoppelenburg, 3 oktober 1987), Rixt (Henk Alkema, 20 januari 1995), Robin de Raaff (Raaff, 23 juni 2004), Bonifacius (Henk Alkema, 9 september 2004) alsmede in werken van Tera de Marez Oyens, Willem van Manen en Ilse v.d. Kasteelen. Naast opera zingt zij regelmatig oratorium en concerten. Zij werkte met dirigenten als Sergiu Commissiona, Jean Fournet, Bohumil Gregor, Michael Gielen, Hartmut Hähnchen, Gustav Kuhn, Reinbert de Leeuw, Luigi Martelli, Kenneth Montgomery, Ed Spanjaard, Lukas Vis, Peter Schneider, Jac van Steen, Hans Vonk, Edo de Waart, Walter Weller en Gennadi Rozhdestvensky. Zij is docente zang aan het Conservatorium van Amsterdam. Naast klassieke zang houdt zij zich ook bezig met stemtraining voor jazz- en popzangers.

Annett Andriesen was gedurende 10 jaar bestuurslid van Stadsschouwburg De Harmonie te Leeuwarden en adviseur en voorzitter bij het voormalige Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten (Muziektheater). Daarnaast bekleedt zij diverse bestuursfuncties en adviseurschappen. Zij produceerde twee opera's (Rixt en Bonifacius van Henk Alkema).

In het seizoen 2009/10 zong zij bij De Nederlandse Opera in een productie tijdens het Holland Festival, de wereldpremière van 'A Dog's Heart' van Alexander Raskatov. In het komende seizoen de moeder in 'Lulu' van Alban Berg in het Grand Theatre Liceu Barcelona en bij DNO in 'Het Sluwe Vosje' van Leoš Janácek.

Annett Andriesen en Jeroen Lopes Cardozo in 'Una Voce Particolare'

Sinds 2008 is Annett Andriesen directeur van het Internationaal Vocalisten Concours (IVC) te 's-Hertogenbosch. Afgelopen seizoen (2010) was zij voorzitter van de TV serie Una Voce Particolare en in januari 2010 lid van de internationale jury van een Vocalisten Concours in Dublin. In november 2010 was zij behalve voorzitter tevens jurylid tijdens de Grande Finale van Una Voce Particolare. Sinds december 2009 is zij regelmatig te gast in het NPS radio programma Discotabel.

Tsjaikovski, Pique dame, de aria van de oude gravin, een typische alt rol, Nederlands Radio Symfonie Orkest, Utrecht, Muziekcentrum Vredenburg, 23 mei 2004, dirigent Nikolay Alexeev

Bronvermelding: Impresariaat Tineke Ouwendijk; Leeuwarder Courant (Kunst op de klei); RSO; Annett Andriesen