Pieter van den Berg

Pieter van den Berg, bas

De Nederlandse bas Pieter van den Berg werd op 6 oktober 1925 in Mijdrecht geboren. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Ruth Horna, bij Eugen Fuchs in Berlijn, in Keulen en bij Jess Walters in Londen. In 1954 won hij het zangconcours van Verviers en behaalde eerste prijzen op zangconcoursen in München, Toulouse en Berlijn.

Hij maakte in 1954 zijn opera debuut als padre Guardian in Verdi's La forza del destino bij de Opera van Koblenz, waar hij geëngageerd werd en onder contract bleef tot en met 1956. Vervolgens werd kwam hij bij de Staatsoper Berlin.

In Nederland maakte Pieter van den Berg zijn opera debuut op 26 augustus 1958 als Sarastro in Mozart's Die Zauberflöte. Hij werd daarna eerste bas bij de Nederlandse Operastichting, het latere DNO, waar hij meer dan duizend voorstellingen heeft gezongen. Hiernaast was hij te gast in vele Europese operahuizen, en werkte onder nagenoeg alle belangrijke dirigenten en regisseurs. In Duitsland trad hij op bij de Hamburger Staatsoper, bij de Deutschen Oper am Rhein Düsseldorf-Duisburg en als gast bij andere theaters. Verdere gast optredens bij de Opera van Brussel (La Monnaie, de Munt) en bij de Berliner Staatsoper, in Madrid en bij de Scottish Opera Glasgow.

Pieter van den Berg, bas

 

Boccacio, Amsterdam seizoen 1969-1970, foto Maria Austria. v.l.n.r. Pieter van Berg, Erich Winkelman en Hans Grünhut

Hij heeft ontelbare rollen - van Wagner partijen tot buffo-rollen - op zijn repertoire staan, w.o. die van de Doktor(Wozzeck, Berg), Rocco(Fidelio, Beethoven), Sarastro(Die Zauberflöte, Mozart), Gremin(Jevgenji Onjegin, Tschaikovski), Jacopo Fiesco(Simon Boccanegra, Verdi) en Ramfis(Aïda, Verdi). Tot zijn meest recente bijdragen aan producties van De Nederlandse Opera behoorden Salome, Parsifal, Un ballo in maschera, Benvenuto Cellini, Samson et Dalila, La traviata en Peter Schat's Symposion (wereld premiere op 29 april 1994 tijdens het Holland Festival). Tevens was Pieter van den Berg een gewaardeerd concertzanger.

Zijn laatste optreden bij de Nederlandse Operastichting was als Hans Schwarz in Wagner's Die Meistersinger von Nürnberg op 1 juni 1995.

Pieter van den Berg, bas

Bellini, La sonnambula, "Vi ravviso, o luoghi ameni"

Hij maakte een plaatopname bij HMV-Electrola, OPR (complete opname van Il Borgomastro di Saardam (De burgemeester van Zaandam), van Donizetti, Holland Festival 1973).