Pieter Vis

Download: Op kerstdag is geboren €9.00 Download: Pieter Vis Jubileum €15.00 DownloadKerstliederen uit vele landen €9.00 DownloadTräume unterm christbaum €9.00

Concertzanger Dr. Hc. (Mus.) Pieter Vis, bas-bariton, is tevens actief als musicoloog, muziekpublicist, producer en dirigent. Hij werd geboren op 18 mei 1949 in Rotterdam en trad op als de 'bekende Rotterdamse jongenssopraan' in de jaren zestig. Hij soleerde bij het Rotterdams Jongenskoor van Freek Velders en het Wiener Sängerknabenchor o.l.v. prof. Hans Gillesberger. Zijn klassieke zangopleiding kreeg hij van de sopraan Iza Valeton-Maas Geesteranus en de alt Annie Hermes. Diverse liedinterpretatie- en operacursussen volgde hij bij de Weense pianist Geza Frid, de zangeres Marie-Cécile Moerdijk, de bas-baritons Herman Schey, Dietrich Fischer-Dieskau, Ruud van der Meer en Bernard Kruijsen. Na het behalen van zijn diploma solozang (1977) won hij enkele eerste prijzen op binnen- en buitenlandse zangconcoursen. In circa 500 kerkconcerten trad deze basbariton in de loop van zijn 50-jarige zangersloopbaan op en werd begeleid door gerenommeerde organisten en pianisten waaronder Flor Peeters, Piet van Egmond, Feike Asma, Simon C. Jansen, Stoffel van Viegen en Daniël Wayenberg.

pieter vis03

 In de Festivals van Vlaanderen, Salzburg en Berliner Festwochen trad hij als bas-bariton solist op. Naast diverse internationale erkenningen voor zijn culturele verdiensten kan men ook de bronzen stadsmedaille van de stad Brugge (België) noemen. Deze werd hem in 1980 verleend o.m. voor zijn muzikale promotie en verzameling rond de 3000 liederen op teksten van de West-Vlaamse priesterdichter Guido Gezelle. In 1982 was hem door het comité van de plaatselijke kerken van Baden-Baden een zilveren penning overhandigd voor zijn inzet van de geestelijke en klassieke liederen van de Duits-Nederlandse Joodse componist Wilhelm Rettich. In 1986 verwierf Pieter Vis voor de uitgave van zijn grammofoonplatencassetten 'Liederen van meester Emiel Hullebroeck' de trofee en bronzen penning van de stad Antwerpen.

In 1988 verleende Dr. Marcel Dingli-Attard de zanger de ere-titel van Doctor Honoris Causa in Music (International University Foundation, afd. Marquis Giuseppe Scicluna - Malta; Missouri - USA). In 1990 viel hem nog een eerbetoon te beurt, namelijk de bronzen Albert Einstein Medaille voor 'Vrede en Cultuur' van het International Academy Foundation - Malta - New York. De International Biographical Centre Cambridge England nam hem in 1983 in de annalen op en in 1998 kreeg hij het diploma en de zilveren medaille 'Who's who in Music IBC'. In 1998 mocht de zanger een bronzen erepenning in ontvangst nemen en wel op de Nationale Koordag van de 'Vlaamse Culturele Producties' uit handen van Schepen van Cultuur (Kapellen) Eric Dillien, voorzitter van de Algemene Raad van bestuur V.C.P. en die van wijlen de stichter-erevoorzitter Flor Pirar. De musicus kreeg deze voor diens ' 20-jarige culturele inzet en verdiensten ten bate van het Vlaamse Volks- en Kunstlied'.

pieter vis02

Zowel in 1995 als in 2002 vereerde Einzi Stolz (1908-2004), weduwe van de operette-componist Robert Stolz, hem de Ehrenurkunde van de 'Internationale Robert Stolz Gesellschaft Wien'. Als eregast trad Pieter Vis onder meer in 2006 op ter gelegenheid van Mozarts 250ste geboortejaar met leden van de Wiener Symphoniker op het jaarlijkse Wiener Ball onder auspiciën van de 'Österreichische Wirtschaft und Kultur' in Nederland. Tevens soleerde hij met het befaamde Mozart Ensemble uit Wenen, de violist Hartmut Ometzbergen en Hans Veldhuizen aan het klavier diverse opera aria's van Mozart. Bij het 45 jarige bestaan in 2010 van het Wiener Ball (Österreichische Wirtschaft und Kultur) was hij opnieuw te gast. Behalve als vocalist en schrijver organiseert de zanger Pieter Vis in de afgelopen 35 jaar talloze benefiet- en 'Jong Talentconcerten' zowel in Nederland als in Vlaanderen. Daarnaast is hij als freelance programmamaker actief voor o.m. Radio Maria in the World.

Van Pieter Vis verschenen in de loop der jaren enkele gedrukte pianowerken, liederen, koor- en orgelcomposities waarvan er een aantal een eerste uitvoering beleefde op de internationale concertpodia. De uitvoerders waren o.a. legendarische pianisten zoals Cor de Groot, Wilhelm Rettich en Daniël Wayenberg alsook de organisten Simon C. Jansen, Stoffel van Viegen en Wout van Andel.

Ruim 25 lp's en 30 cd's verschenen van deze veelzijdige vocalist. Zo werd hem in 1996 de gouden cd uitgereikt voor 100.000 verkochte cd's met 'Volksliederen uit vele landen'. Diverse operarollen waaronder Rigoletto, Papageno en Eisenstein creëerde hij op onnavolgbare wijze. Op zijn twee laatst verschenen cd-boxen in 2008 met geestelijke liederen en ter gelegenheid van zijn 50-jarige zangersjubileum volgde een jaar later de cd-box met klassieke en populaire liederen 'Music is my Life'. In de toekomst staan nog 2 cd-projecten gepland, een met 'Joodse Synagogale Gezangen, Volks- en Jiddische liederen' en een van Vlaamse toondichters waaronder Emiel Hullebroeck, Armand Preud'homme en René De Clercq.

www.pietervis.com