Martin Stadler (hobo)

MartinStadler1e Hoboïst Nederlandse Bachvereniging Martin Stadler zal in mei 2018 aantreden voor ons 401Concerts project rondom Nederlandse hofopera's aan het Franse Theater Den Haag 1751-1790. Met een keur aan vermaarde solsiten en met instrumentalisten als Stadler belooft dit concert onder leiding van klavecinist Albert-Jan Roelofs, die tevens de arrangementen verzorgde, het landschap van de Nederlandse muziekgeschiedenis danig op zijn kop te gaan zetten.

Martin Stadler werd geboren in Zumikon (Zwitserland) en woont in Konstanz. Hij studeerde blokfluit en het Conservatorium van Zürich bij Conrad Steinmann en Matthias Weilenmann. Daarna studeerde hij in Amsterdam bij Walter van Hauwe (blokfluit) en Han de Vries (hobo) en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Ku Ebbinge (barokhobo). In Nederland leerde hij Gustav Leonhardt, Anner Bijlsma en Sigiswald Kuijken kennen. Ook speelde hij samen met Frans Brüggen en Kees Boeke.

Martin Stadler geeft les aan conservatoria in Karlsruhe, Essen, Bremen, Trossingen en Zürich en geeft regelmatig masterclasses. Hij speelde met onder meer Les Talens Lyriques, het Ricercar Consort, La Stagione Frankfurt, Concerto Köln, de Akademie für Alte Musik Berlin, Anima Eterna, de Hanover Band, The English Concert, het Orkest van de Achttiende Eeuw. Hij is eerste hoboïst bij de Nederlandse Bachvereniging.