Hans de Vries (bariton)

Bariton Hans de Vries zong voor 401NederlandseOperas eerder in de cd-productie van Jan Brandts Buys opera Micarême (februari 2018) en trad recent op in een concert met voorproefjes van ons jaarprogramma 2018 in De Nieuwe KHL Amsterdam. Daaein zong hij grote baritonpartijen als Haron uit Jan van Gilse's Helga von Stavern (1911) en Der Erober uit Jan Brandts Buys gelijknameige opera (1917), een rol die hij ook op ons Jan Brandts Buys Festival in september 2018 in Zutphen zal vertolken. In juni 2018 nam hij emt het 401NederlandseOperas ensemble ook diverse baritonpartijen uit ons heroïshe Nederlandse operaprogramma op, naast de reeds genoemde partijen ook de lijfwacht uit Gerard von Brucken Focks Jozal (1911)

Bas/bariton Hans de Vries werd geboren te Vroomshoop en kreeg zijn opleiding aan het Utrechts Conservatorium bij de bariton Henk Smit. Vervolgens slaagde hij cum laude bij de Duitse bariton Udo Reinemann. Verdere lessen en cursussen heeft hij gevolgd bij de bas Hendrik Meint Hamstra, Hans Hotter, Tom Krause, Evelyn Lear, Jekaterina Joffel, Jekaterina Gromova en Dietrich Fischer-Dieskau en last but not least James McCray.

De Vries is vast verbonden aan het Groot Omroepkoor en een geliefde recitalsolist. Als concertzanger was hij te horen in België, Frankrijk, Duitsland en Finland. Naast enige VARA-matinees zong hij in operaconcerten met dirigenten als Riccardo Chailly, Edo de Waart, Ingo Metzmacher, Jean-Claude Malgoire en Alain Lombard in producties in Nederland, Montpellier, Bordeaux, Metz, Antwerpen, Glasgow en de USA. Hij treedt regelmatig op als solist in oratoriumwerken van J.S. Bach, J. Haydn, G.F. Händel, W.A. Mozart, F. Schubert, L. v. Beethoven, G. Fauré, G. Donizetti en A. Bruckner, maar ook in de modernere werken van o.a. Frank Martin en Kees van Baaren. Op operagebied trad hij reeds op in Antwerpen, Metz, Montpellier, Bordeaux, Salzburg, Manchester, Glasgow en vele andere steden, in rollen als Guglielmo uit de Cosi fan tutte, Silvano uit Un Ballo in Maschera, der Sprecher uit de Zauberflöte, de Licomede en de Pluton uit de Alceste van J.B. Lully en de le Nazarener uit de Salome. Op het Internationale Hugo Wolf Wettbewerb in Stuttgart 1987 won hij de tweede prijs, en in 1990 was hij een van de prijswinnaars van het Internationale Vocalistenconcours te Den Bosch. Van zijn liederenrecitals, voornamelijk begeleid door zijn vaste pianist Eelko Moolenaar, zijn reeds verschillende opnames gemaakt bij de Hessischer Rundfunk en de Nederlandse radio.

Zijn uitgebreide stemomvang stelt hem in staat om zowel basrollen als baritonrollen te zingen. Zo zingt hij zowel Macbeth als Banco in Verdi's Macbeth, Zaccharia en Nabucco in Verdi’s gelijknamige opera en Rodrigo en Philippo in Verdi’s Don Carlos. In 2015 zong hij de hoofdrol in de creatie van Caroline Ansinks opera Polen in Plan Zuid.