Lucy Tilly
Lucy Tilly, sopraan in Lakmé
De sopraan Lucy Tilly (eigen naam, Alberta Tilly) werd geboren op 12 januari 1919 te Birmingham. Haar ouders bezaten de Nederlandse nationaliteit. Zij staat behalve bij de 'Nederlandse sopranen' tevens bij de 'Belgische zangers en zangeresssen' opgenomen, omdat Lucy Tilly's carrière zich grotendeels in België afspeelde. In Duitsland en Italië was zij ook bekend als Lucia Tillie. Haar moeder stierf toen zij 4 jaar oud was. Haar tante, de zuster van haar vader, die te Brussel woonde, voedde haar verder op. In Brussel kreeg zij dientengevolge een geheel Franstalige opvoeding, tevens volgde zij daar haar zangopleiding. Zij debuteerde in 1945 aan de Opéra Royal de Liege (Luik). Daar werd zij aan dit theater verbonden door de tenor Andre d 'Arkor. Zij was bijzonder geliefd aan de Koninklijke Opera Ghent (KOG), aan de Kon. Vlaamse Opera (KVO) te Antwerpen en aan het Theatre de la Monnaie (De Munt) te Brussel. Vina Bovy contracteerde haar voor de Kon. Opera te Gent in 1952. Zij creëerde voor de Kon. Opera in 1961 de rol van Melinda in Ekel's Bank Ban, met Jan Verbeeck in de titelrol, Lucienne Delvaux als Gertrude, verder werkten nog mee Antoon Lamont en Arthur Hoogveld. Lucy Tilly was zeer geliefd als vertolkster van Ophelie in Hamlet van A.Thomas. Deze rol zong zij o.a. ook te Gent in 1959 met Jean Laffont, Lucienne Delvaux als Gertrude en Stany Bert en ook daar op 18-3-1959 met Lucien Cattin als Hamlet.
Bij de toenmalige Zuid-Nederlandse Opera trad zij voor het eerst op, op 30-10-1956 als Gilda in Rigoletto. De hertog van Mantua werd gezongen door de tenor Roger Ervic, Rigoletto door de bariton Lucien Cattin, afwisselend met Gabriel Bacquier. Lucy Tilly zong ook regelmatig voor de Hilversumse Radio (AVRO) met het Radio Philh. Orkest onder leiding van Willem Lohoff en L.P. Larij. In het jaar 1959 gasteerde zij voor een seizoen aan de Zuid-Nederlandse Opera. Hier zong zij op 25-7-1959, één van haar glansrollen, Juliette in Charles Gounod's Romeo et Juliette, met o.a. Arthur Hoogveld als Romeo onder leiding van Ger(ard) Terwiel aan het Openluchttheater te Valkenburg.
Geslaagde herneming van Lakmé
Maandag 18 Februari 1957
" ... Mevr. Lucy Tilly en de heer Schell. Ontstak de eerste, met de aria der klokjes een waar orkaan van applaus, dan bevestigde de tweede met Nilakanthas stances zijn afdoende doorbraak hier naar het eerste plan ... "
Haar debuut was bij de Opéra Royal de Liege (Luik), waar zij gedurende drie jaar aan verbonden bleef. Tijdens haar carrière zong Lucy Tilly ook regelmatig in Franse en Italiaanse theaters. In Italië, waar zij haar zangstudie nog verder vervolgde, trad zij veelvuldig op met de tenor Luigi Infantino, o.m. als Adina in L'Elisir d'amore en Rosina in Il Barbiere di Siviglia. Zij trad verder op te Triëst, Aken, Lyon, Bordeaux, Straatsburg, Hamburg, Rome, Milaan en Venetië. Zij beëindigde haar zangloopbaan eind 60er jaren en werd later een verdienstelijk kunstschilderes. In oktober 1983 vonden op vier opeenvolgende zondagen uitzendingen plaats door de Radio Omroep Zuid, het muzikale portret van Lucy Tilly omvattende. Zij legde voor het label EJS de rol van Ophelie in Hamlet op LP vast.
Tot haar repertoire behoorden rollen als Lakme (Delibes), Marie (La fille du regiment, Donizetti), Lucia (Lucia di Lammermoor, Donizetti), Adina (L'elisir d'amore, Donizetti), Melinda (Bank Ban, Fr.Erkel), Mireille (Mireille, Gounod), Juliette (Romeo et Juliette, Gounod), Atlanta (Serse, Handel), Jeannette (Les noces de Jeannette, V.Massé), Dinorah (Dinorah, Meyerbeer), Königin der Nacht (Die Zauberflote, Mozart), Contessa (Le Nozze di Figaro, Mozart), Rosina (Il Barbiere di Siviglia, Rossini) en Ophelie (Hamlet, Thomas).
Na haar zangloopbaan, die vrij vroeg eindigde in de vroege 60er jaren, leefde ze in Brussel en in Spanje (Andalusië). Vanaf ongeveer 1975 heeft ze in Hoensbroek (Zuid-Limburg) gewoond en is na een kortstondige ziekte overleden in Nuth op 24 maart 2005.